Şi totul pentru că nimeni nu ştie cum se va face noul calcul, în funcţie de valoarea locuinţei din grila notarială.
Nici măcar notarii nu îşi asumă responsabilitatea pentru datele ce vor fi folosite, de anul viitor, pentru a determina cât vor plăti românii taxele pe case.
Noua formulă de calcul a impozitului, o enigmă
Noua formulă de calcul, pe bază careia primăriile vor trebui să calculeze impozitele de anul viitor, este o enigmă.
Nimeni nu ştie procedura exactă prin care vor fi calculate noile biruri pe case, în funcţie de valoarea locuinţei din grila notarială. Nici măcar notarii.
Ei au anunţat că nu îşi vor asuma responsabilitatea pentru datele ce vor fi folosite anul viitor pentru calcularea impozitelor pe proprietate. Aceştia mai spun că principalii responsabili sunt evaluatorii imobiliari.
În acelaşi timp, evaluatorii de imobiliare, care ar trebuie să spună cât valorează fiecare casă sau apartament din ţară, recunosc faptul că va fi aproape imposibil să facă asta.
"Codul Fiscal merge înainte la acest moment cu această modificare, iar punerea în practică este extrem de greoaie şi va fi extrem de dificilă", spune Adrian Vascu, evaluator imobiliar.
După ce Ministerul Finanţelor a modificat Codul Fiscal şi a stabilit că impozitele pe imobile vor fi calculate după o nouă formulă, nimeni nu a explicat cum se va face asta şi nici cine trebuie să o facă.
Analişti: Putem da zeci-sute de lei în plus
Singurele certitudini: românii vor plăti impozit pe case şi apartament, mai mari din 2023. Însă, nimeni nu ştie cât la cât vor putea ajunge.
Sunt analişti care estimează că sumele în plus ar putea fi de la zeci de lei până la sute de lei, în funcţie de cât de scumpă este locuinţa pe care o aveţi în proprietate, dar şi de oraşul în care locuiţi.