Antena 3 CNN Economic Câţi bani a strâns un român, în medie, la Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%

Câţi bani a strâns un român, în medie, la Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%

Peste 135 de miliarde de lei este suma pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensii, Pilon 2.  

Câţi bani a strâns un român, în medie, la Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%
Câţi bani a strâns un român, în medie, la Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%
de Georgiana Adam    |    14 Mai 2024   •   16:00

Sumele virate lunar de cei opt milioane de români sunt cu 50% mai mari față de 2023, iar administratorii fondurilor spun că și anul acesta putem să ne așteptăm la o majorare. 

Dacă anul trecut un român vira în medie 270 de lei, pe lună, acum, suma ar putea trece de 350 de lei.

La modul general, circa 72% reprezintă banii virați din salariu - contribuția în sine, iar restul de 28% - câștigul din investițiile făcute de administratorii de pensii private.

Dacă în 2023 contribuția medie lunară era de 270 de lei, anul acesta este posibil să depășească 350 de lei, adică o creștere de 30%, spun administratorii fondurilor de pensii. 

Totul se întâmplă pentru că, de anul acesta, cotizația plătită de un angajat la pilonul II a crescut la 4,75%, de la 3,75% din salariul brut, iar banii adunați sunt multiplicați prin investițiile pe care le fac administratorii fondurilor de pensii.

Într-un cont mediu de pensie Pilon II avem până acum adunați 17.000 de lei. Dar cine are un stagiu complet de cotizare în cei 16 ani de când există aceste fonduri de pensii private obligatorii a strâns o sumă de trei ori mai mare - aproape 50.000 de lei. 

Cu cât avem o durată mai lungă de timp, cu atât câștigul potențial este mai mare, spun specialiștii.

Dacă sunteți curioși să aflați cam câți bani ați putea acumula, există platforme online care vă pot ajută cu simulări.

"De exemplu, un tânăr de 24 de ani care intră acum în sistemul de pensii private Pilon 2 și are un salariu mediu, la o creștere salarială de 3% în fiecare an, ar putea ajunge undeva la 2 milioane de lei în contul de pensie privată Pilon 2", explică George Moț, fondator platformă pensii private.

Românii pot afla informații despre contul personal de pe site-ul fondului de pensii private obligatorii de care aparțin, dar și din scrisoarea anuală care este trimisă chiar luna aceasta, potrivit stirileprotv.ro.
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
România nu poate trece la moneda euro. Anunțul Comisiei Europene
x close