Antena 3 CNN Economic Categoria de pensionari români care poate primi un ajutor de 425 de lei. Judeţele în care sunt cei mai mulţi beneficiari

Categoria de pensionari români care poate primi un ajutor de 425 de lei. Judeţele în care sunt cei mai mulţi beneficiari

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 00:00 13 Apr 2023 Modificat la 08:27 13 Apr 2023
pensionari indemnizatie sociala
Categoria de pensionari români care poate primi un ajutor de 425 de lei Sursa foto: Profimedia Images

Numărul pensionarilor români care au încasat indemnizaţie socială a scăzut în luna martie, iar cei mai mulţi beneficiari sunt în Bucureşti.

Numărul total al românilor care beneficiază de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.142.497 în martie 2023, cu 1.074 persoane mai puţine comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.029.574 erau pensionari din sistemul public, iar 112.923 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 425 de lei. 

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 490 de lei), Maramureş (489 de lei) şi Cluj (473).

Judeţele cu cele mai multe indemnizaţii sociale pe care le primesc pensionarii

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti - respectiv 48.297 şi în judeţele Suceava (41.811 pensionari), Dolj (37.547) şi Iaşi (36.944).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (435 de lei) şi Gorj (392 de lei) şi în sectorul 5 din Bucureşti (395 de lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.756 persoane), urmat de Botoşani (7.387) şi Dolj (7.318).

Casa de Pensii precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită "indemnizaţie socială pentru pensionari", conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Vezi şiCe pensie va avea un român cu un salariu de 7.000 de lei şi care a cotizat 35 de ani la bugetul de pensii

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
x close