Antena 3 CNN Economic Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei. Ordonanţa a fost adoptată de Guvern

Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei. Ordonanţa a fost adoptată de Guvern

O categorie de angajaţi români va putea primi decontarea unor cheltuieli în limita a 500 de lei, potrivit unei ordonanțe adoptate de Guvern.

Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei. Ordonanţa a fost adoptată de Guvern
Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei. Ordonanţa a fost adoptată de Guvern
de Georgiana Adam    |    28 Mai 2024   •   02:00

Măsura se vrea un răspuns la o decizie mai veche a Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE), dar și o protejare a resurselor financiare ale statului de pretențiile prea mari ale lucrătorilor de la stat. 

Ce nu se ştie este cum s-a ajuns la suma de 500 de lei ca plafon de decontare.

"Art. V - (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în aplicarea prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

(2) Lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

(3) Normele de aplicare a prevederilor alin. (1) și (2) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și a Ministerului Finanțelor", prevede OUG nr. 53/2024, apărută de curând în Monitorul Oficial.

Faţă de forma proiectul pusă inițial în vigoare la Ministerul Muncii, în ordonanță verbul "pot" (deconta) a fost înlocuit cu "vor" (deconta). 

Astfel, Guvernul a înțeles că nu se poate lăsa la discreția autorităților/instituțiilor respectarea unei obligații prevăzute de legislația de Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (SSM) și aplicabile de ani de zile. 

De asemenea, Guvernul a mai pus în ordonanță și faptul că va urma un set de norme de aplicare privind aceste decontări. 

Este vorba despre plafonarea decontării ochelarilor pentru bugetari la 500 de lei, act care a fost oficializat.

Autoritățile și instituțiile publice vor deconta angajaților ochelari sau alte dispozitive de corecție speciale în limita sumei de 500 de lei / persoană, potrivit ordonanței adoptate săptămâna trecută de Guvern, la scurt timp după ce a fost pusă în dezbatere. 

În urmă cu un an, o decizie de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat, într-o speță din România, că ochelarii necesari corectării problemelor de vedere legate de munca la ecran intră sub incidența echipamentelor de protecție pentru care angajatorul ar putea fi obligat să suporte costurile. 

Deși nu vorbim de norme noi, decizia Curții s-a viralizat la începutul anului trecut printre angajații din România și tot mai mulți angajatori s-au trezit cu cereri privind decontarea ochelarilor de atunci, inclusiv cei de la stat.

Cu toate acestea, nici HG nr. 1028/2006 (o normă oricum destul de învechită), nici interpretarea CJUE nu dau dreptul necondiționat la decontarea ochelarilor. 

Altfel spus, doar pentru că angajatul aduce o factură privind ochelarii săi noi de vedere nu înseamnă că angajatorul e obligat să o suporte. 

În mediul privat, cel puțin, e recomandată urmărirea recomandării medicului de medicina muncii, apoi consultul oftalmologic și abia apoi, cu factura și recomandarea medicală în mână, să se pună problema de decontare. 

Tot în privat s-a pus repetat problema unui plafon sau a unui interval de decontare: cât ar trebui să acopere angajatorii, dacă doar lentilele sau și ramele, cum să se procedeze când ramele au costuri semnificativ mai mari decât lentilele etc. Chestiunea costurilor are valențe diferite la privat însă, din perspectivă fiscală, potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: bani ochelari decontare bani de ochelari
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close