Antena 3 CNN Economic Categoria de fermieri care va primi subvenţii suplimentare. Noile decizii ale Comisiei Europene

Categoria de fermieri care va primi subvenţii suplimentare. Noile decizii ale Comisiei Europene

Statele membre UE au aprobat atenuarea unor reglementări de mediu pentru acordarea subvențiilor pentru fermieri, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Mai mult, cei care vor alege voluntar anumite măsuri vor primi subvenţii suplimentare.

bani fermieri
Categoria de fermieri care va primi subvenţii suplimentare în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2024   •   21:30

Potrivit deciziei luate în cadrul Uniunii Europene, fermierii din statele membre se vor confrunta cu mai puţine obstacole atunci când vor solicita subvențiile din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

De exemplu, s-a eliminat obligația de a lăsa o parte din terenurile arabile în pârloagă (GAEC 8). 

Astfel această categorie de fermieri care lasă în mod voluntar o parte din teren neutilizat va primi subvenții suplimentare, sprijinul financiar fiind acordat de statele membre UE.

Mai mult, UE le permite fermierilor să excepteze anumite culturi şi tipuri de sol de la regulile privind refacerea structurii terenului, acoperirea solului, rotația culturilor sau diversificarea, iar statele membre pot relaxa mai mult reglementările de mediu în cazul fenomenelor meteo extreme, informează AgroTV. 

Marcel Ciolacu: "Guvernul susține alocarea unor resurse financiare consistente"

Viitorul Politicii Agricole Comune, situația fermierilor în contextul provocărilor generate de războiul din Ucraina și securitatea alimentară au constituit principalele subiecte ale întrevederii pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o luni, la Palatul Victoria, cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.

"În viitoarea Politică Agricolă Comună, Guvernul României susține alocarea, în continuare, a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european, pentru protejarea fermierilor și asigurarea competitivității Uniunii Europene pe piețele globale.

Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare care să ia în calcul atât aspectele economice, cât și pe cele sociale, inclusiv elementele de dezvoltare rurală. Este necesară simplificarea regulilor și mecanismelor de implementare ale Politicii Agricole Comune, astfel încât aceasta să se poată adapta mai ușor la evenimentele geopolitice și climatice neprevăzute”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii. 

Premierul a mai solicitat ca, în viitoarea PAC, să nu mai existe diferențe între nivelul subsidiilor acordate la hectar statelor membre UE.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close