Antena 3 CNN Economic Câte sticle şi ambalaje au returnat românii de la începutul programului. „Avem 30.000 magazine unde se reciclează, trebuie să ajungem la 120.000"

Câte sticle şi ambalaje au returnat românii de la începutul programului. „Avem 30.000 magazine unde se reciclează, trebuie să ajungem la 120.000"

sticle reciclate antena 3 cnn
de Georgiana Adam    |    17 Iun 2024   •   15:06

România a ajuns la 514 milioane de sticle returnate prin sistemul de returnare-garanție, însă mai sunt multe lucruri care ar trebui îmbunătățite, ca totul să fie ca pe roate. 

De la începutul anului şi până în prezent a evoluat această returnare a ambalajelor. 

Dacă în ianuarie-februarie avem circa 20 de milioane de sticle şi ambalaje returnate pe lună, în aprilie am ajuns la 150 de milioane de ambalaje pe lună, iar în luna mai au fost 248 de milioane de sticle. 

„Sistemul încă merge greu și este normal ca el să se îmbunătățească pe măsură ce capătă mai multă experiență. 

În momentul de față, din informațiile publice, sunt 30.000 de magazine unde se poate returna o sticlă goală sau o doză de aluminiu și ar trebui să ajungem la 120.000 de magazine.

Sunt 80.000 de companii care au 120.000 de magazine. În momentul când ajungem la acest nivel, fiecare dintre noi va avea de patru ori mai multe opțiuni unde să ducă o astfel de sticlă goală, iar magazine la rândul lor vor fi mai puțin expuse.

Astfel, sarcina pe fiecare magazin se va împărți cu patru în medie. Asta înseamnă mai puține aparate blocate, mai puțin saci în fiecare magazin și cumva lucrurile se vor îmbunătăți în felul acesta.

Citeşte şiCe trebuie să știe românii care iau bani pe sticle reciclate. Ministrul Mediului vrea să schimbe regulile: "Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern"

În ce priveşte aparatele, acestea ar trebui în primul rând să fie mai multe, că dacă sunt mai multe, atunci se și strică mai greu, pentru că în loc să ia 1000 de sticle pe zi, un aparat va lua 500-600 și se uzează fizic mai puțin.

Aceasta este prima provocare. Cum ajungem cu cât mai multe aparate în cât mai multe locuri și deocamdată, conform legislației, probabil că le vom avea doar în magazine, nu le vom putea avea pe spațiu public, sau într-o gară, sau într-o școală, dar sperăm ca și lucrul acesta să se schimbe într-un viitor apropiat", a spus Raul Pop, consultant şi activist de mediu specializat în gestionarea deșeurilor la Asociația Ecoteca, luni, la Antena 3 CNN.

Câte sticle şi ambalaje au returnat românii de la începutul programului

- ianuarie, februarie: 20 de milioane de ambalaje

- aprilie: 150 de milioane de ambalaje

- mai: 248 de milioane de ambalaje

Total de la începutul programului: 514 milioane de ambalaje returnate.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close