Specialiștii spun că instalaţie electrică montată în pomul de Crăciun poate încărca factura la energie electrică în mod considerabil.
Cele mai indicate sunt luminițe de Crăciun cu LED, mai spun specialiştii. Deși sunt mai scumpe, ele consumă mai puțin față de cele cu incandescență. În medie, o instalație de brad cu 100 de becuri consumă 20-30 waţi, iar maximul ar ajunge la 46 wați.
Instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, aproximativ 0,29 kilowați, pe parcursul a 372 de ore. Ne duce la un total de aproximativ 109 kWh, unitatea pe care o veți vedea pe factura de energie.
Citeşte şi: Ce trebuie să conţină taloanele de pensie din 1 ianuarie 2023. Anunţul făcut de Marius Budăi
În schimb, o instalație cu LED consumă între 5 și 10 wați pe oră, ceea ce înseamnă un consum de energie extrem de scăzut. Dacă va fi folosită o lună întreagă, timp 10 ore pe zi, adică 300 de ore în total, instalația de brad cu 100 de becuri ar consuma în jur de 2,25 kWh. Prețul total pe cap de client ar fi de aproximativ 3 lei, potrivit ego.ro.
Cum așezi corect instalația luminoasă în bradul de Crăciun
Instalația luminoasă e bine să fie aşezată prima în bradul de Crăciun, înainte de a fi împodobit cu globuri sau alte accesorii.
Se recomandă să pui luminițele numai pe crengile mari, viguroase, pentru mai multă siguranță.
Suspendarea instalației luminoase pe orizontală este cea mai folosită tehnică atunci când bradul este împodobit.
Este destul de simplu: începe din partea de sus sau de jos a bradului, în funcție de preferințe. Înfășoară luminile peste și sub ramurile bradului.