Antena 3 CNN Economic Cât îl costă pe un român să cumpere cinci ani de vechime în muncă. Şeful Casei de Pensii, explicaţii pas cu pas

Cât îl costă pe un român să cumpere cinci ani de vechime în muncă. Şeful Casei de Pensii, explicaţii pas cu pas

Românii care au goluri în cartea de muncă îşi pot cumpără vechime, iar şeful Casei de Pensii a explicat vineri, la Antena 3 CNN, cum se poate face acest lucru şi cât ne costă.

vechime pensie
Cât îl costă pe un român să cumpere cinci ani de vechime în muncă. Şeful Casei de Pensii, explicaţii pas cu pas Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    24 Mar 2023   •   20:00

Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei. 

Dacă avem cinci ani gol în cartea de muncă și avem nevoie de acești ani ca să ieșim la pensie, atunci suma este de 45.000 lei, bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime. 

"Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie. 

Citeşte şiCe conţine noua lege a pensiilor. Anunţul ministrului Marius Budăi

Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă. 

Daniel Baciu: Avem contracte de 318 milioane de lei pentru cumpărare de vechime

De fapt, aceasta a fost menirea acestui act normativ, respectiv ordonanța de urgență 163/ 2020, pentru a ajuta acele persoane care nu au stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru a putea să-și deschidă un drept de pensie. 

Această modalitate este valabilă numai că atunci când îndeplinești condițiile de pensie pentru o limită de vârstă. 

Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei. 

În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii", a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 CNN.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensie. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

×
Parteneri
x close