Antena 3 CNN Economic Cât câștigi dacă depui 15.000 de lei, într-un depozit bancar, timp de 12 luni. Suma retrasă la finalul perioadei

Cât câștigi dacă depui 15.000 de lei, într-un depozit bancar, timp de 12 luni. Suma retrasă la finalul perioadei

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 10:34 19 Aug 2024 Modificat la 10:37 19 Aug 2024
bancnote de 50 de lei
Cât câștigi dacă depui 15.000 de lei, într-un depozit, pentru 12 luni. Foto: Getty Images

Românii reușesc cu greu să economisească bani. Și asta deoarece salariul abia le ajunge de la o lună la alta. Însă și cei care o pot face, își țin economiile, de regulă, într-un cont curent, sau într-un cont simplu, de economii, însă nu depun banii într-un depozit, care le-ar putea aduce mai mulți bani. 

Unul dintre motivele pentru care românii nu iau în calcul o astfel de variantă este faptul că, până în acest moment, dobânzile erau extrem de mici și nu făceau o diferență prea mare. Ei bine, pentru prima dată după mai bine de doi ani și jumătate, dobânzile bancare bat rata inflației. Din nefericire, câștigurile sunt impozitate, astfel încât tot investițiile în titluri de stat sau acțiuni rămân mai profitabile. 

În acest moment, peste cinci bănci din România au dobânzi la depozitele bancare peste rata inflației. Mai exact, randamentele sunt între 5,7 şi 7% şi concurează cu dobânzile titlurilor de stat Tezaur şi Fidelis. Acest lucru nu s-a mai întâmplat încă din perioada pandemiei. 

"Inflaţia scăzând şi dobânzile la depozite rămânând relativ constante au devenit real pozitive şi dobânda băncii centrale este real pozitivă", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, potrivit Observator. 

Așadar, dacă depunem 15.000 de lei într-un depozit bancar, timp de 12 luni, câștigul ar putea fi între 770 de lei și 950 de lei, în funcție de banca aleasă. Pe de altă parte, în cazul în care alegem să investim banii în titluri de stat Fidelis, cu un randament de 6,8%, putem obține un profit de puțin peste 1.000 de lei. În acest caz, câștigul nu va fi impozitat cu 10%.

Specialiștii spun că dobânzile la depozite ar putea rămâne pozitive cel puțin un an. Însă nu toate băncile le vor oferi.

Economiștii au atras atenția, în nenumărate rânduri, că banii ”ținuți la saltea” se devalorizează. Cu alte cuvinte, aceștia ar trebui puși să lucreze în favoarea noastră. 

Cele mai mari câștiguri se pot obține din investițiile în acțiuni, însă și aici riscurile sunt ridicate. 

"Trebuie să-ţi dai seama dacă respectiva companie are şanse ca în viitor să obţină profituri din ce în ce mai mari care să suţină o creştere a preţului acţiunii ei. Statul român are companii în energie, spre exemplu marile companii, care sunt listate la bursă, avem şi bănci listate la bursă. Acestea au obţinut în ultimii ani performanţe foarte bune", spune Bogdan Glăvan, analist economic.

Mai mult decât atât, specialiștii spun că investițiile ar trebui să fie cât mai diversificate. 

"Un portofoliu și de euro, și de dolari, și de lei. Diversificat, adică, și instrumente purtătoare de dobândă, dar și acțiuni, pentru că acelea asigură un randament mare. Dacă luăm orice interval de 20 de ani, bursa a dat mereu randament pozitiv pe acest interval, pe orice interval. Însă dacă acea sumă ar fi fost pusă în obligaţiuni, ar fi fost perioade în care pierdeam şi jumătate din bani", mai spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. 

Și investițiile în imobiliare pot aduce câștiguri considerabile. Mai exact, randamentul pentru o locuință poate depăși 15% în doar 12 luni. Depinde însă foarte mult și de zona în care se află imobilul. 

×
x close