Antena 3 CNN Economic Cât ar urma să plătească românii în plus, de la 1 iulie, pentru asigurarea RCA. Peste 8 milioane de șoferi vor fi afectați dacă prețul nu va mai fi plafonat

Cât ar urma să plătească românii în plus, de la 1 iulie, pentru asigurarea RCA. Peste 8 milioane de șoferi vor fi afectați dacă prețul nu va mai fi plafonat

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 09:18 18 Iun 2024 Modificat la 09:18 18 Iun 2024
ce trebuie sa stii despre seria si numarul politei de asigurare rca
Ce trebuie să ştii despre seria şi numărul poliţei de asigurare RCA?

De la 1 iulie, nu doar carburanții se scumpesc, odată cu majorarea accizelor, ci și prețurile la RCA ar putea crește cu 25-30%.

Mai puțin de două săptămâni au mai rămas până expiră actuala plafonare, iar guvernanții nu au decis dacă prelungesc sau nu măsura, la fel cum au făcut şi în trecut.

Brokerii spun că ar fi vorba despre creşteri artificiale, pentru că oricum RCA-ul s-a scumpit şi cu măsura plafonării în vigoare.

Ultima plafonare a tarifelor RCA a fost decisă la finalul lunii martie, cu încă trei luni, până la 30 iunie. Sunt opt milioane de români care au în prezent asigurări RCA obligatorii şi care ar putea fi afectați de o eventuală ridicare a măsurii.

Din 11 aprilie 2023, prețul maxim pentru RCA a fost stabilit, prin Hotărâre de Guvern, la nivelul din 28 februarie 2023, pentru fiecare societate de asigurări în parte, și pentru fiecare segment de șoferi în parte.

Măsura a fost luată în baza Legii Concurenței și este aplicabilă pe câte trei luni. Legea nu impune însă o limită privind numărul de prelungiri, ceea ce înseamnă că am putea avea o nouă plafonare.

Cât s-au scumpit asigurările

În acest moment, pentru un șofer de 30 de ani, care conduce o mașină de până în 1.500 cmc și care plătea, în 2023, pentru un RCA, 1.400 de lei, acum, cea mai ieftină ofertă în cazul acestuia este de 1.700 de lei, iar cea mai scumpă ajunge la 2.900 de lei. 

×
x close