Conform specialistilor, consumul de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale creşte cu aproximativ 50% faţă de o lună obişnuită, ceea ce înseamnă că un român mănâncă, în medie, aproximativ 30 ouă.
Față de anul trecut, cumpărăm ouă cu 35% mai scumpe. În marile lanţuri de magazine ouăle se vând în această perioadă cu preţuri cuprinse între un leu şi 2 lei/bucată. Deci pentru un cofraj de 30 de ouă plătim, în medie, 45 de lei.
Anul trecut în aceeași perioada cumpărăm același cofraj cu 15 lei mai puțin, adică cu 30 de lei.
Totodată, în magazine au apărut deja cofrajele cu ouă gata vopsite. Un cofraj de 10 ouă colorate costă în medie 26 de lei: deci 2,6 lei/ bucată.
Paradoxal, preţul mediu la poartă fermei, în anul 2022, în România, a fost cel mai mic preţ dintre toate statele membre: 0,59 lei/ou faţă de 0,75 lei/ou media la nivelul UE.
În continuare preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE.
Cum a evoluat prețul unui cofraj cu 30 de ouă în ultimul an
APRILIE 2022: preț mediu: 30 lei
SEPTEMBRIE 2022: preț mediu: 36 lei
APRILIE 2023: preț mediu: 45 lei