Antena 3 CNN Economic Casa Națională de Pensii explică în ce condiții scad veniturile unor pensionari: Nu are legătură cu recalcularea

Casa Națională de Pensii explică în ce condiții scad veniturile unor pensionari: Nu are legătură cu recalcularea

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 18:43 03 Iul 2024 Modificat la 18:43 03 Iul 2024
bani pensii
Instituția a subliniat că până în prezent nu a fost luată nicio decizie privind recalcularea pensiilor. Sursă foto: Hepta

Casa Națională de Pensii a emis miercuri o declarație pentru a clarifica discuțiile din spațiul public referitoare la posibila scădere a pensiilor. Instituția a subliniat că până în prezent nu a fost luată nicio decizie privind recalcularea pensiilor conform Legii 360/2023. Deciziile de recalculare în conformitate cu această lege vor fi comunicate de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în perioada 15-31 august.

„Cu privire la discuțiile apărute în spațiul public legate de „scăderea pensiilor”

• Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023.

• Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat.

• În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. De altfel, de la un an la altul, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

• Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Națională de Pensii.

Precizare de presă Cu privire la discuțiile apărute în spațiul public legate de „ scăderea pensiilor” • Până în...

Publicată de Casa Națională de Pensii Publice pe Miercuri, 3 iulie 2024

Cine sunt pensionarii care vor obține o nouă creștere a pensiei, după 1 septembrie

Marius Budăi a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre pensionarii care trebuie să prezinte adeverințe la Casele Teritoriale de Pensii, prin care să dovedească valoarea sporurilor și veniturilor nepermanente, dacă își doresc o pensie mai mare. 

Potrivit acestuia, nu toți pensionarii trebuie să facă acest lucru pentru o nouă creștere a pensiei, ci doar cei care au avut perioade lucrate înainte de 1 aprilie 2001. 

”Doar pensionari care au avut venituri nepermanente trebuie să prezinte adeverințe, ceilalți pensionari care nu au avut nu trebuie să facă acest lucru. Iar pentru perioadele lucrate după 1 aprilie 2001 nu sunt necesare aceste documente de justificare a veniturilor nepermanente, pentru că aceste venituri există deja în bazele de date electronice”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Din nefericire, mulți pensionari au fost nevoiți să plătească mii de lei pentru a le fi eliberate adeverințele care dovedesc că au avut venituri suplimentare în timpul muncii.

Firmele de arhivare care trebuiau să elibereze aceste venituri au fixat costuri mari. De exemplu, doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuia să plătească aproximativ 120 de lei.

Pentru fiecare an de muncă analizat de aceste firme, trebuia să plătească alți 75 de lei cu aproximație, iar pentru un document original pe care trebuia să-l obțină de la firmele de arhivare trebuia să plătească alți 120 de lei. 

Premierul a cerut sancționarea firmelor care au perceput taxe mari, mai ales că situaţia a dus la un blocaj în recalcularea pensiilor.

Iar fostul ministru, Marius Budăi, vine cu vești bune și în acest caz. 

”Punem lucrurile în mișcare, este vorba despre această ordonanță, această modificare legislativă, ca Arhivele naționale să preia de la Casele Teritoriale de Pensii responsabilizarea legală a autorizării, dar și a verificării. Pentru că nu este doar o autorizare, și este și o verificare a tarifării serviciilor de arhivă, pentru că Arhiva Națională este specializată pe acest lucru, în paralel solicitând Consiliului Concurenței ca ancheta să fie fermă și să fie de scurtă durată pentru a putea rezolva acest aspect.

Mai este o situație în care angajatorii încă există, și aici seniorii pot merge direct la angajatori, însă rămâne și cazul în care nu mai există angajatorul și în care nu mai este în activitate și acolo pensionari trebuie să se adreseze acestor susținători, acestor deținători de arhive, pentru obținerea acelor adeverință pentru veniturile nepermanente.

Acolo, premierul Marcel Ciolacu a tras acel semnal public și a solicitat modificarea legislativă”, a mai spus Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

×
x close