Antena 3 CNN Economic Care sunt românii care vor plăti mai puțin la curent anul următor, potrivit noii ordonanțe de urgență

Care sunt românii care vor plăti mai puțin la curent anul următor, potrivit noii ordonanțe de urgență

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 09:18 24 Oct 2022 Modificat la 09:18 24 Oct 2022
energie electrica ordonanta urgenta
Cum setezi televizorul ca să nu-ţi umfle factura la energie electrică. Trei paşi simpli de urmat Sursa foto: pexels.com

Până la sfârșitul săptămânii, coaliția de guvernare ar trebui să termine OUG privind reglementarea pieței energiei. Potrivit surselor, cel mult 70% din piață va fi reglementată și asta pentru că deja o treime din producția de energie electrică pe anul 2023 a fost vândută.

În același timp, distribuitorii și furnizorii sunt de acord cu ideea, dar prefera o piață administrată, mai degrabă, decât una reglementată. 

Ce înseamnă asta? Un sistem solidar, în care interesul consumatorului ar fi în centru, și în care acesta să plătească un preț cat mai aproape de cel de producție. Adică, modelul de piață în care statul este cel care dă regulile, dar pentru un timp limitat. 

Deja ordonanța este într-un stadiu avansat de lucru și ar trebui adoptată de guvern până pe 1 noiembrie. 

Aceasta va reglementa piața energiei cu începere de la 1 ianuarie 2023 pentru o perioada de 2 ani. Mai exact, piața va fi reglementată pentru un an, iar dacă după un an se menține situația de criză energetică, prevede posibilitatea de prelungire pentru încă un an. 

Ce prevede

  • Prețul fix pentru consumatori casnici, de 0,68 de lei/kw pentru un consum de 100 kw pe lună și 0,80 de lei/kw pentru un consum de până la 255 de kw pe lună. 
  • Prețul fix de 1 un leu/kwh pentru consumul mai mare de 255kw/h 
  • Pentru industria mare, un preț fix de probabil 1,3 lei/kwh.

Cifrele și prețul ar mai putea suferi modificări. 

×
x close