Antena 3 CNN Economic Cardul social 2024. Ce poți cumpăra, ce faci dacă nu ai primit banii, lista de magazine unde îl poți folosi

Cardul social 2024. Ce poți cumpăra, ce faci dacă nu ai primit banii, lista de magazine unde îl poți folosi

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 17:05 16 Oct 2024 Modificat la 17:19 16 Oct 2024
vouchere alimente
Cardurile vor fi alimentate în luna octombrie, a anunțat Adrian Câciu. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Începând cu anul 2024, cardul social de alimente, în valoare de 250 de lei, va fi acordat persoanelor vulnerabile cu venituri nete sub 2.000 de lei, la fiecare două luni. Anterior, acest sprijin era acordat celor cu venituri nete sub 1.700 de lei. 

De asemenea, tot începând din acest an, aceleași categorii de persoane vulnerabile vor primi, de două ori pe an și pachete cu alimente.

Cardurile sociale se alimentează din 15 octombrie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că, luna aceasta, peste 2,6 milioane de români vor primi o nouă tranșă de bani pe cardurile sociale. 

”Peste 2,6 milioane de români vor beneficia în luna octombrie de o nouă tranșă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente! 

Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie.

Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde”, a scris ministrul pe o rețea socială. 

Ce poți și ce nu poți cumpăra cu cardul social în 2024

Prin intermediul cardurilor sociale 2024 se poate cumpăra orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi. 

De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.

Atenție, însă! Cu cardurile sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări.

Aceste tichete sociale pot fi folosite pentru a cumpăra doar mâncare și mese calde. Nu se pot retrage banii de pe card și nici nu pot fi plătite altfel de produse decât cele alimentare.

Poți lua cafea cu cardul social?

Cafeaua face parte din lista alimentelor permise în ceea ce privește achiziționarea de alimente cu cardul social în 2024, spre deosebire de țigări și alcool.

Ce faci daca nu ai primit cardul social

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în cazul în care sunteți eligibil dar nu ați primit cardul, trebuie să știți că ”sunt persoane care nu au intrat în posesia cardului pentru că la momentul distribuirii nu se aflau la domiciliu. 

Poșta Română încearcă distribuirea de două ori pentru fiecare beneficiar. Dacă vă aflați în această situație, primul pas este să verificați la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu găsiți cardul acolo, sunați la 031.9268.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale actualizează lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program se eliberează noi suporturi electronice”, scriu reprezentanții MIPE.

Lista de magazine în care poți folosi cardul social Edenred, Sodexo sau Up România

Puteţi plăti cu cardul social pentru alimente doar în reţeaua de comercianţi parteneri Edenred, Sodexo sau Up România dedicată acestui tip de tichet. Lista completă a comercianţilor parteneri este furnizată împreună cu cardul, însă o puteţi găsi şi pe site-urile acestora: SODEXO, EDENRED sau UP ROMANIA.

Ce diferență este între tipurile de carduri de alimente

Multă lume face confuzie între cardurile de tichete de masă și cardurile sociale de alimente. Cardul de tichete de masă este un beneficiu prin care angajatorii își încurajează angajații să-și mențină o alimentație echilibrată, fiind utilizabil doar pentru achiziționarea de alimente sau pentru a achita masa la unități alimentare. 

Pe de altă parte, cardurile sociale pentru alimente sunt oferite de stat persoanelor vulnerabile ca sprijin pentru o viață mai bună. 

Folosirea incorectă a cardului se sancționează cu amendă

Legea prevede amenzi uriașe pentru persoanele care folosesc incorect, din greșeală sau voit, cardul social de alimente. 

Potrivit MIPE, sunt interzise și se sancționează conform legii:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza cardul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Valabilitatea cardului social 2024

Sumele acordate sub forma tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde pot fi utilizate în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări.

Beneficiarii cardului social 2024

Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

- persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;

- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;

- persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, a scris Adrian Câciu recent pe o rețea socială.

Peste 2,6 milioane de români vor beneficia în luna octombrie de o nouă tranșă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente!...

Publicată de Adrian Câciu pe Miercuri, 2 octombrie 2024
×
x close