Antena 3 CNN Economic Cărbunele, salvarea României în perioada caniculei. Ministrul Energiei: „În aceste zile, ne-a fost de mare ajutor”

Cărbunele, salvarea României în perioada caniculei. Ministrul Energiei: „În aceste zile, ne-a fost de mare ajutor”

sebastian burduja hepta
Sebastian Burduja a subliniat că producţia în termocentralele pe cărbune depăşeşte 1.250 MW | Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    18 Iul 2024   •   23:04

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus joi că, în acest moment, consumul de energie este de peste 8.200 MW şi este important ca acesta să fie acoperit cât mai mult din producţia proprie. „În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor”, a transmis Burduja.

Acesta a subliniat că producţia în termocentralele pe cărbune depăşeşte 1.250 MW.

„Am căutat în aceste zile toate soluţiile posibile pentru a creşte producţia de energie electrică, în condiţiile în care avem niveluri ridicate de consum. La această oră, consumul este de peste 8.200 MW. Şi e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producţia proprie pentru a nu apela la importuri mai mari. Un gând special pentru oamenii minunaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi din Valea Jiului. Depăşim la această oră 1.250 MW producţie în termocentralele pe cărbune.

În condiţii tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialişti au găsit mereu soluţii. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroşeniul funcţionează bine, la CEO avem patru grupuri în funcţiune şi mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Işalniţa). Am fost şi la Gorj, şi în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre aceşti oameni şi am văzut condiţiile în care muncesc zi şi noapte. Pentru mine, ei şi toţi cei din sectorul energetic românesc, din producţie, transport şi distribuţie, din Dispeceratul Energetic Naţional - Transelectrica şi mulţi alţii sunt eroii acestor zile", a scris Burduja, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Am căutat în aceste zile toate soluțiile posibile pentru a crește producția de energie electrică, în condițiile în care...

Publicată de Sebastian Burduja pe Joi, 18 iulie 2024

Ministrul Energiei a transmis că se va face tot posibilul pentru prelungirea termenelor de funcţionare a termocentralelor pe cărbune, demers început la Bruxelles încă de anul trecut.

„În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor şi trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcţionarea termocentralelor pe cărbune şi continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate şi responsabilitate, şi îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero", a punctat Sebastian Burduja.

Conform datelor Transelectrica, joi, la ora 21:30, producţia hidro reprezenta 41,84% din totalul producţiei de energie electrică, cea pe hidrocarburi 18,64%, pe cărbune 17,85%, nuclear 17,85%, eolian 2,7%, biomasă 0,71% şi instlaţii de stocare 0,42%.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close