Antena 3 CNN Economic Capcana din ieftinirea alimentelor prin scăderea adaosului comercial. Producătorii autohtoni se tem că vor dispărea de pe piaţă

Capcana din ieftinirea alimentelor prin scăderea adaosului comercial. Producătorii autohtoni se tem că vor dispărea de pe piaţă

Plafonarea adaosului comercial la 20% la toate produsele româneşti i-ar putea pune în pericol pe micii comercianţi. 

de Georgiana Iuzic    |    28 Mai 2024   •   11:20

Deşi măsura are ca intenție micşorarea prețurilor, în realitate ar putea să lovească în producătorii autohtoni, care ar putea dispărea de pe piaţă. 

Potrivit unor surse din minister, măsura plafonării adaosului comercial ar urma să se facă pe tot lanțul, adică procesatorii și retailerii ar urma să aibă un adaos plafonat la 20% iar distribuitorii să fie limitați la 5%.

Deși intenția măsurii este ca produsele românești să se ieftinească, există tot mai multe voci din industrie care trag un semnal de alarmă și spun că ar urma să dispară de la rafturi producătorii autohtoni. 

Totul s-ar întâmpla pentru că marile magazine ar prefera să aducă produse din import, acolo unde nu există vreo limitare de adaos comercial

Au existat deja câteva cazuri în care producătorii români au fost scoși de la rafturile mai multor magazine, iar în acest moment producătorii simt o neliniște din cauza acestei măsuri. 

De asemenea, există și niște avertismente din partea economiștilor.

Aceștia spun că măsura ar putea să vină cu un efect de bumerang, adică, în timp ce unele produse românești ar urma să se ieftinească, alte produse, de exemplu cele nealimentare, ar putea să se scumpească.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Partidul Conservator britanic, pe marginea abisului. Trei scenarii pentru alegeri
x close