Tot mai mulți români trăiesc în acest moment pe datorie. Datele oficiale arată că împrumuturile pentru consum au ajuns la aproximativ 38 de miliarde de lei. Acest entuziasm al împrumuturilor este alimentat și de faptul că dobânzile sunt mai mici față de anul trecut, spun experții.
Mai mult decât atât, mulți români nu își permit să achite cu bani cash, din venituri proprii, unele lucruri care sunt considerate a fi mai scumpe. Acestea sunt concluziile la care au ajuns economiștii. Așadar, pentru vacanțe, pentru mașini, pentru servicii medicale, pentru studii sau pentru reparații, românii se îndatorează tot mai des.
Acesta este și motivul pentru care, în ultima perioadă, au crescut foarte mult creditele de consum, avertizează chiar guvernatorul Băncii Naționale. Dacă la finalul anului 2023 populația avea depozite mai mari decât creditele de consum, acum este invers și există și un risc foarte important, și anume riscul îndatorării.
De exemplu, pentru un credit de 5.000 lei, cu o dobândă fixă, pe cinci ani, rata lunară este de 105 lei. Ei bine, după 5 ani, românul plătește înapoi băncii 6.538 lei, deci ajunge să plătească cu aproximativ 30% în plus față de banii pe care i-a luat inițial din bancă.
Pe de altă parte, important de spus este că economiștii au îngrijorări cu privire la creșterea creditării de consum și asta pentru că ar putea să alimenteze inflația.