Antena 3 CNN Economic Canicula a dublat facturile la curent. Cât au plătit românii pentru confortul din timpul verii

Canicula a dublat facturile la curent. Cât au plătit românii pentru confortul din timpul verii

factura curent aer conditionat canicula vara- getty
Românii au început să plătească pentru confortul de pe timp de vară. Susa foto: Getty Images
de Andreea Cigolea    |    27 Aug 2024   •   00:54

Românii au început să plătească pentru confortul de pe timp de vară. Au început să vină facturile la curent, iar în unele situații, costul este dublu față de lunile din primăvară. Asta pentru că aerele condiţionate au funcționat timp de două luni mai mereu în apartamente, mai ales în zilele de foc când afară erau și 40 de grade. Însă acum a venit plata.

De exemplu, un bucureștean care stă într-o garsoniera plătea, în medie, până în 50 de lei la curentul electric. Pentru luna iunie însă, factura sare de 90 de lei, iar în iulie de 100 de lei. La un apartament de două camere unde consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat, pe timp de vară consumul aproape s-a dublat, la fel și factura.

Aerul condiționat a adus o factură de 148 de lei, cu 123% mai mare decât într-o lună obișnuită. Și cu cât s-a ținut aerul condiționat mai mult în priză, cu atât factura a fost mai mare. La 7 ore pe zi de aer condiționat, consumul de energie se apropie de 300 de KWh, iar factura ajunge la 349 de lei pe lună. Iar cum temperaturile ridicate vor continua, aparatele vor rămâne în priză.

Ce soluţii avem pentru a nu dubla factura la curent pe canicula

Însă specialiștii spun că sunt totuși câteva soluții pe care le putem aplica că să nu avem acest bum al facturii. 

Mai exact, putem sa optam pentru un aer condiționat dintr-o clasă energetică mai înaltă care vine evident cu un consum mai mic, însă un astfel de aparat ajunge să coste și mai bine de 5.000 de lei.

Însă putem să ne acoperim ferestrele că să nu intre căldură în casa, de asemenea putem aerisi dimineață mai mult apartamentul și, foarte important, este că aerul condiționat sa fie setat pe 24-25 de grade, nu mai jos pentru că atunci evident că efortul de răcire se traduce într-o factură mai mare.

×
Subiecte în articol: facturi curent aer conditionat canicula
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close