Antena 3 CNN Economic Cafeaua este tot mai scumpă în România: Cu cât plătim mai mult pe un espresso, față de anul trecut

Cafeaua este tot mai scumpă în România: Cu cât plătim mai mult pe un espresso, față de anul trecut

cafea espresso capuccino
Espresso, capuccino și cafea cu gheață. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    18 Sep 2024   •   18:50

Cafeaua, care deja era scumpă, urmează să aibă preţuri mult mai mari în viitorul apropiat. Industria este lovită de mai multe crize în acelaşi timp, iar soluţia a fost să fie transferate toate costurile suplimentare direct către consumatori. 

Cafeaua, una dintre cele mai cumpărate băuturi, se poate confrunta cu o explozie a preţurilor inclusiv în România, pe fondul unor crize acumulate. Stocurile de cafea au fost reduse la cel mai scăzut nivel din 2001, spun analiştii, iar preţurile sunt în continuă creştere. Fenomenele meteo extreme afectează grav producţia din ţările care cultivă arbori de cafea. Românii deja plătesc mai mult pentru fiecare ceaşcă.

Simplă sau îndulcită ori cu lapte, cafeaua nu lipseşte din rutina zilnică a multor români. Preţul pe care îl plătim pentru această băutură creşte de la o lună la alta.

În ultimul an, deja se observă scumpiri semnificative. De exemplu, pentru o ceașcă de espresso plăteam, anul trecut, 9 lei, la un restarant dintr-un oraș turistic din România. Acum plătim, în medie, 11 lei. Dacă o preferam cu lapte, anul trecut plăteam 10 lei. Acum, este cu 3 lei mai mult, deci vorbim despre o scumpire de 30%, în ultimul an.

Creșterea actuală a prețurilor este legată în primul rând de îngrijorările legate de producția viitoare. Unul dintre cei mai mari producători, Brazilia, se confruntă cu La Niña, un fenomen meteorologic extrem care provoacă secetă severă. Pe de altă parte, în Vietnem, o altă sursă importantă de materie primă, taifunul Yagi a distrus mulți arbori. 

Condițiile meteo nefavorabile pot reduce producția anuală cu 10-20%, ceea ce înseamnă că preţurile vor continua să crească, spun specialiştii din domeniu. În prezent, prețul unei tone de cafea depășește 5.000 de dolari. 

Un alt motiv al scumpirilor poate fi cererea în creştere cauzată de noile regulamente ale Uniunii Europene care interzic utilizarea bunurilor produse în zone în care au avut loc defrișări. Până la finalul anului, atunci când urmează să se aplice noile reguli, producătorii de cafea urmăresc să îşi asigure cât mai multe stocuri de materie primă.

×
Subiecte în articol: cafea scumpiri
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close