Antena 3 CNN Economic Cablul submarin care va aduce energie în România din Azerbaidjan pe sub Marea Neagră se apropie de începerea contrucției

Cablul submarin care va aduce energie în România din Azerbaidjan pe sub Marea Neagră se apropie de începerea contrucției

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 17:13 18 Dec 2024 Modificat la 17:13 18 Dec 2024
cablu submarin
România este parte a proiectului ce presupune un cablu de transport al energiei electrice prin Marea Neagră. Sursă foto: Getty Images

Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului energetic submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, relatează Agerpres, care îl citează, miercuri, pe președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

"Studiul de fezabilitate pentru construirea unui cablu submarin din Azerbaidjan până în Europa, via Marea Neagră, va fi finalizat în următoarele săptămâni sau luni", a estimat Aliyev într-un interviu pentru postul rus de televiziune RBC.

Acesta a adăugat că prin acest cablu vor putea fi exportați, în primă fază, 4 gigawaţi de energie, față de estimările inițiale, de un gigawatt.

"Având în vedere necesitățile de energie ale țărilor europene, chiar dacă şi ele investesc foarte mult, știm că vor fi în continuare într-o poziție de deficit, așa încât vor avea nevoie de surse suplimentare de energie verde", a comentat președintele azer.

România, parte în proiectul cablului de transport al electricității prin Marea Neagră

La data de 17 decembrie 2022, guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria au semnat, la București, un Parteneriat strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

În document se prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră.

La începutul lunii septembrie 2024, CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji şi MVM Electrical Works au semnat actele constitutive ale companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România, care va implementa proiectul "Coridorul Verde".

Numele desemnează un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care va conecta, prin Marea Neagră, România şi Georgia, conexiunea fiind prelungită în Ungaria şi Azerbaidjan.

Lucrările pentru amplasarea cablului ar urma să dureze trei până la patru ani, iar costul estimat al proiectului este de 3,5 miliarde de euro.

Comisia Europeană intenționează să susțină acest proiect cu 2,3 miliarde de euro. 

×
x close