Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți la Antena 3 CNN că România are o datorie morală să ajute cu gaz și energie electrică Republica Moldova, subliniind că este o relație comercială, fără prețuri preferențiale.
Ministrul a declarat că marți participă la Comandamentul energetic.
"Se va face o trecere în revistă a stadiului pregătirilor pentru zona de producție pentru a ne asigura că acoperim consumul în cea mai mare parte și eventual să apelăm la niște importuri pe vârfurile de consum, mai ales seara, dacă este cazul. Inclusiv în contextul regional cu Republica Moldova, avem o datorie morală să-i susținem pe frații noștri de peste Prut. Și clarific și subiectul fake news-urilor: acest ajutor este în termeni comerciali, deci ei plătesc cât face și energie electrică, și gazul. Nu este un preț preferențial, România nu pierde și nici nu facem business cu energie, așa cum a spus cel care are impresia că gazul vine din Gazza sau că Gaza vine de la gaz sau alte inepții pe care le-a debitat.
Mai mult, vom face o evaluare și a pregătirii rețelelor, pentru că în condiții de vreme rea se întâmplă să existe deconectări de la alimentarea cu energie electrică. De aceea, toți distribuitorii vor raporta cu ce efective s-au pregătit, efective suplimentare, astfel încât să nu existe situații în care românii nu au curent timp de mai multe ore", a spus Burduja..
Energocom (furnizorul de eenrgie electrică al R. Moldova), împreună cu operatorii de transport energetic Transelectrica din România și Moldelectrica din Republica Moldova, a reușit să acopere integral deficitul de 484 MWh estimat pentru marți, 14 ianuarie.
După ce inițial s-a constatat o lipsă de capacitate disponibilă la granița cu România, compania a identificat și redirecționat capacități neutilizate de la hotarul Ucrainei cu Uniunea Europeană, transferând energia necesară către interconexiunea cu România. În urma acestei manevre, Energocom a achiziționat din România energia necesară pentru consumul de pe malul drept al râului Nistru.
Problemele de capacitate au fost anticipate pentru intervalul orar 16.00-19.00, când cererea de energie era estimată a depăși oferta disponibilă. În lipsa măsurilor luate, Republica Moldova ar fi fost nevoită să recurgă la energie de urgență, o soluție temporară și mai costisitoare.