Premierul a anunțat majorări de salarii și de pensii în 2024 iar în proiectul de lege este scris negru pe alb că nu vor fi introduse taxe noi. Nimeni nu a vorbit însă despre cele deja existente.
Potrivit guvernanților, începând cu anul următor, vor avea loc o mulțime de schimbări.
De exemplu, vor intra în vigoare noile taxe care deja au fost anunțate.
Totodată, vom vedea mai multe creșteri salariale. Astfel, dacă ne uităm la bugetari, aceștia vor avea o creștere salarială de 5%. Aleșii locali vor primi și ei, în an electoral, o majorare de 5% a veniturilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii Județene.
Și profesorii vor primi o majorare de 20% care se va acorda însă etapizat, în ianuarie și iunie. și asta deoarece nu sunt bani la buget în momentul de față pentru a acoperi acest procent.
Anul viitor și pensionarii vor primi o creștere a veniturilor. Mai exact, 13,8% începând din ianuarie și o recalculare a pensiilor în luna septembrie.
Toate aceste majorări însă ar trebui să aibă o sursă de finanțare clară. Guvernul nu a putut preciza însă, în urma dezbaterilor din Parlament, de unde va lua toți acești bani.
Mai mult decât atât, în legea bugetului de stat executivul preciza faptul că vom avea anul următor un deficit de 5%, însă Consiliul fiscal, atunci când a analizat bugetul de aproape 1200 de pagini, a subliniat că veniturile trecute de guvern în buget sunt unele nerealiste iar bugetul ar putea depăși din nou 6%.
Asta înseamnă că anul următor am putea să pierdem fondurile europene dacă nu va fi corectat deficitul.
Opoziția nu a votat pentru buget și a atras atenția că există o gaură de aproximativ 40 de miliarde de lei și a cerut Guvernului să semneze acea declarație prin care își asumă legea responsabilității fiscal bugetare, o declarație care, de regulă, însoțește legea bugetului de stat pentru anul următor.