Antena 3 CNN Economic Buget-record de 4 miliarde de euro pentru agricultură, în 2024: „Guvernul Ciolacu continuă să sprijine românii”

Buget-record de 4 miliarde de euro pentru agricultură, în 2024: „Guvernul Ciolacu continuă să sprijine românii”

hepta_agricultura cereale
Buget-record de 4 miliarde de euro pentru agricultură/ Sursă foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2024   •   14:05

Guvernul a alocat un buget-record de 4 miliarde de euro pentru agricultură în 2024, cu 1,3 miliarde de euro mai mult decât în 2023, suma fiind recent majorată cu încă peste 110 milIoane de euro, anunţă PSD.

„Guvernul Ciolacu continuă să sprijine agricultorii români şi producţia locală de produse agroalimentare. Executivul a alocat un buget-record de 4 mld. euro pentru agricultură în 2024, cu 1,3 mld. euro mai mult decât în 2023, suma fiind recent majorată cu încă peste 110 mil. euro.

La aceşti bani se adaugă programul INVESTALIM, cu un buget de peste 600 mil. euro. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a înregistrat un record în sprijinul acordat agriculturii, alocând în ultimul an 2% din PIB acestui sector vital”, anunţă PSD într-un comunicat, citat de News.ro.

În 2023, importurile de carne de porc în România au depășit pragul de un miliard de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), mai precizează PSD.

Datele statistice indică faptul că România poate acoperi în prezent doar 40% din consumul intern anual de carne de porc.

De asemenea, potrivit sursei citate, statul a alocat un total de 1,409 miliarde lei prin diverse scheme de ajutor, destinate crescătorilor de porci și păsări. Aceste fonduri au dus la crearea a 25 de noi ferme pentru porci și 38 pentru păsări, contribuind astfel la extinderea capacității de producție și la modernizarea infrastructurii în sectorul zootehnic.

Pe 18 iulie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat suplimentarea sprijinului pentru creșterea suinelor și avicolor cu încă 60 de milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară.

În primele luni ale acestui an, peste un miliard de euro au fost alocați ca subvenții pentru fermierii români, iar în ultimele 11 luni, aproape 1,6 miliarde de euro au fost destinate programelor care susțin industria alimentară și agricultura.

Programul INVESTALIM, dedicat înființării și extinderii unităților de procesare, a avut un succes enorm încă de la lansare.

Cu un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, programul a primit, doar în prima sesiune, 49 de cereri, însumând o valoare totală de peste 1 miliard de euro. Acest lucru subliniază interesul considerabil al fermierilor pentru dezvoltare.

„Guvernul condus de Marcel Ciolacu a înregistrat un record în sprijinul acordat agriculturii, alocând în ultimul an 2% din PIB acestui sector vital. Cu un total de 3,2 mld. euro distribuiţi prin 47 de programe şi măsuri de sprijin, fermierii români beneficiază acum de o susţinere financiară fără precedent în ultimii 30 de ani”, se arată în comunicatul PSD.

Social-democraţii amintesc şi de programul  „Rabla pentru tractoare”, lansat în 2024, care oferă fermierilor un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro pentru achiziţionarea de tractoare noi. 

×
Subiecte în articol: Guvern PSD buget agricultura Investalim
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close