Antena 3 CNN Economic Boloș anunţă că banii pentru pensii există şi vor fi viraţi la timp: „Este o perioadă istorică”

Boloș anunţă că banii pentru pensii există şi vor fi viraţi la timp: „Este o perioadă istorică”

bani in portofel
Marcel Boloş spune că „este o perioadă istorică pentru ceea ce înseamnă reforma sistemului de pensii românesc”. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    14 Aug 2024   •   14:31

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, afirmă că estimările arată o creştere cu peste 50 de miliarde de lei a bugetului pentru pensiile publice în anul 2024, faţă de anul 2020. Boloş dă asigurări că banii pentru plata pensiilor există, atât în buget, cât şi în vistierie, ministrul subliniind că, în proiecţiile realizate la nivelul Ministerului Finanţelor, „ponderea acestor categorii de cheltuieli cu pensiile în PIB rămâne constantă cu tendinţe de scădere în perioada 2030-2031”.

„Este o perioadă istorică pentru ceea ce înseamnă reforma sistemului de pensii românesc, pentru ceea ce înseamnă înlăturarea inechităţilor şi dacă este să dăm Cezarului ce este al Cezarului, trebuie să ne reamintim că această reformă a fost inclusă în anul 2021 în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi au fost fixate câteva obiective. Dintre cele mai importante sunt înlăturarea inechităţilor în sistemul public de pensii, asigurarea sustenabilităţii acestei categorii de cheltuieli şi în proiecţiile pe care le-am realizat la nivelul Ministerului Finanţelor ponderea acestor categorii de cheltuieli cu pensiile în PIB rămâne constantă cu tendinţe de scădere în perioada 2030-2031, deci din acest punct de vedere putem spune că legea în ansamblul său şi-a atins obiectivul, acela de a avea România un sistem de pensii sustenabil”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş a prezentat cifre privind evoluţia cheltuielilor cu sistemul public de pensii în România, arătând că dacă în anul 2020 bugetul alocat pensiilor era de 81,4 miliarde lei, anul acesta bugetul urcă la 136,3 miliarde lei, conform estimărilor, o creştere de peste 50%.

„Aproximativ 100.000 de pensionari nu vor mai avea indemnizaţie socială, ci vor trece în sistemul public de pensii. Este un mare lucru pentru standardul de viaţă al românilor. Noi am evaluat un efort bugetar lunar de 2,5 miliarde lei, un impact cumulat până la sfârşitul anului de 10 miliarde lei. Aceşti bani sunt cuprinşi în buget, îi avem, deci plata drepturilor privind pensiile va avea loc pentru că aceşti bani există, atât în bugetul de stat cât şi în vistieria noastră, deci cu alte cuvinte banii urmează a fi viraţi la timp”, a adaugat Marcel Boloş.

×
Subiecte în articol: marcel bolos Ministerul Finantelor pensii
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close