Antena 3 CNN Economic BNR a stabilit până unde se pot îndatora românii. Care este situația în restul Europei

BNR a stabilit până unde se pot îndatora românii. Care este situația în restul Europei

1 minut de citit Publicat la 16:43 18 Oct 2018 Modificat la 16:43 18 Oct 2018
BNR a stabilit până unde se pot îndatora românii. Care este situația în restul Europei
foto: Agerpres

Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat, miercuri, de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

În Polonia, băncile trebuie să fie atente la creditele ipotecare nou acordate persoanelor fizice cu grad de îndatorare de peste 40%. În Slovenia, gradul de îndatorare (DSTI) maxim e de 50% pentru debitorii cu un venit lunar mai mic de 1700 euro. Pentru debitorii cu venit de peste 1700 euro, DSTI de 50% până la nivelul de 1700 de euro din respectivul venit și DSTI maxim de 67% pentru restul venitului. 

Citește și: Veşti proaste pentru românii care intenţionează să ia credit de la bănci de anul viitor

Astfel, Isărescu analizează situația din cecelalte țări. Banca Centrală ne spune că îndatorarea populației a depășit pragul de semnal, potrivit normelor europene. Mai ales pe segmentul categoriilor populației cu venituri mici, explică șeful Direcției de Stabilitate, Eugen Rădulescu.

Cu toate acestea, în Parlament există un pachet de legi promovate de senatorul ALDE Daniel Zamfir, care vor stopa oricum creditarea. Dacă aceste legi trec în forma actuală, băncile își vor recalibra politicile de credit, potrivit economie.hotnews.ro.

×
Etichete: isarescu romani Europa
x close