Antena 3 CNN Economic Bloomberg: Investitorii au încredere în perspectivele economice ale României

Bloomberg: Investitorii au încredere în perspectivele economice ale României

M.T.
1 minut de citit Publicat la 19:08 01 Oct 2014 Modificat la 19:08 01 Oct 2014
aaa.jpg
Investitorii au încredere în perspectivele economice ale României, pe măsură ce ţara noastră se pregăteşte să încheie dependenţa de FMI, notează Agerpres, care citează Bloomberg.

În acest fel, a fost posibil ca, în trimestrul trei, bondurile în dolari ale României să câştige 0,8%, cea mai mare creştere din Europa de Est.

Redresarea economiei României, măsurile de austeritate adoptate de guvern şi măsurile luate pentru întărirea băncilor locale ar putea ajuta obligaţiunile să-şi menţină performanţele solide, într-un moment în care Fed se apropie de finalizarea programului de achiziţionare de bonduri, susţin analiştii de la Societe Generale SA.

Premierul Victor Ponta are ca obiectiv un deficit bugetar sub 3%, limita impusă de UE, pentru al doilea an consecutiv, şi s-a angajat în mai să adopte măsuri pentru adoptarea euro în 2019.

„România devine un creditor destul de solid şi ar trebui să treacă peste orice dificultăţi mai bine decât majoritatea altor ţări în curs de dezvoltare. Ar putea adopta o atitudine defensivă faţă de vânzările de active”, crede Regis Chatellier, director al departamentului care se ocupă de strategia de creditare pe pieţele emergente la SocGen.

Potrivit unei estimări realizate de Bloomberg, economia României va creşte cu 3% în acest an, în condiţiile în care ţara nu a mai retras bani din creditul FMI şi Guvernul Ponta nu caută o nouă linie de creditare după expirarea actualului program, în martie.

„Să fii în afara cadrului FMI contează pentru orice piaţă emergentă. Va conta şi pentru România, deoarece va avea impact asupra încrederii investitorilor în predictibilitatea fiscală”, apreciază analistul Luis Costa, de la Citigroup în Londra.

Ritmul creşterii economiei, îmbunătăţirea contului curent şi reducerea deficitului bugetar au făcut ca activele României să fie „mult mai rezistente la şocurile externe”, este de părere analistul Stanislava Pravdova, de la Danske Bank A/S în Copenhaga.

„Politicile în România au fost întotdeauna cât se poate de instabile şi acesta rămâne un risc pentru povestea de succes. Ambiţia de a adopta euro menţine ţara pe calea corectă în acest moment şi ieşirea din programul FMI nu ar trebui să pericliteze îmbunătăţirile economice şi fiscale. Suntem destul de încrezători în privinţa României şi a pieţei româneşti”, a concluzionat Stanislava Pravdova.

×
x close