Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,1% în septembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de biorul european de statistică, Eurostat.
Analiştii anticipau că preţurile de consum vor stagna.
Date separate ale Eurostat arată că şomajul din zona euro s-a menţinut la nivelul de 11%.
Declinul preţurilor este în mare parte consecinţa energiei ieftine, iar preşedintele BCE, Mario Draghi, a semnalat că instituţia ar putea extinde programul de suplimentare a lichidităţilor, dacă va fi nevoie pentru evitarea deflaţiei.
Două treimi dintre analiştii intervievaţi de Bloomberg în această lună consideră că BCE va suplimenta programul de achiziţii de active în valoare totală de 1.100 miliarde de euro.
"Încetinirea inflaţiei pare să fie un factor temporar, provocat de preţurile petrolului. În lipsa presiunilor inflaţioniste, este probabil ca BCE să intensifice discuţiile despre noi măsuri de stimulare", a declarat Johannes Gareis, analist la Natixis la Frankfurt.
Preţurile energiei au scăzut cu 8,9% în septembrie, faţă de anul trecut.
Inflaţia core, care exlude elemente volatile precum preţurile alimentelor şi energiei, a rămas neschimbată, la 0,9%.
În Spania, preţurile de consum au scăzut cu 1,2% în septembrie, faţă de acum un an, aproape dublu faţă de estimările analiştilor, în timp ce inflaţia din Germania a devenit negativă (-0,2%) pentru prima oară în opt luni.
BCE a anticipat în această lună că economia zonei euro va înregistra anul viitor o creştere de 1,7% şi o rată a inflaţiei de 1,1%.