Concedieri pe bandă rulantă şi cureaua strânsă la companiile de stat. Aceste lucruri sunt prevăzute în scrisoarea de intenţie a Guvernului României la acordul cu FMI. Executivul îşi menţine aşadar angajamentul de a concedia 74.000 de bugetari până la sfârşitul anului şi alţi 15.000, anul viitor. Scrisoarea mai prevede menţinerea pensiilor la acelaşi nivel şi eliminarea celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanţă şi a subvenţiilor pentru încălzire.
Memorandumul tehnic, ataşat scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, prevede continuarea măsurilor de ajustare fiscală luate de Executiv în cursul acestui an. De asemenea, salariile bugetarilor vor fi aliniate cu cele din sectorul privat, scrie Jurnalul Naţional, în ediţia de vineeri.
În document se mai arată faptul că noua lege a salarizării impune o limită de 30% pentru cheltuielile de personal, altele decât cele salariale.
Executivul şi-a luat angajamentul de a nu trimite în Parlament Legea Salarizării înainte de a primi avizul FMI şi al Comisiei Europene şi că modificările vor fi adoptate până la sfârşitul luinii octombrie.
Guvernul s-a mai angajat faţă de FMI să limiteze pierderile companiilor de stat la 4 miliarde de lei, până la finele anului.
Pe lista companiilor monitorizate se află: Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
Scrisoarea suplimentară la acordul cu FMI a fost aprobată miercuri de Guvern şi va fi discutată la 24 septembrie în boardul FMI. Dacă aceasta va fi aprobată atunci România va primi ce-a de-a şasea tranşă a acordului, în valoare de peste 900 de milioane de euro.
Antena 3