Antena 3 CNN Economic Biz News Wall Street Journal – veşti bune despre economia României

Wall Street Journal – veşti bune despre economia României

S.T.
2 minute de citit Publicat la 23:27 19 Oct 2013 Modificat la 23:27 19 Oct 2013
Wall Street Journal – veşti bune despre economia României
Foto: michaelpolandblog.com
Wall Street Journal a luat un interviu premierului Victor Ponta, inainte de vizita acestuia in Statele Unite. Articolul este publicat in editia online si va aparea in editia de print de luni dimineata.

Ziaristii de la WSJ lauda Guvernul pentru prudenta, constatand ca “Romania va rezista tentatiei de a creste cheltuielile bugetare” si ca “anul electoral nu va relaxa politica de prudenta fiscala”.

In acest interviu, se constata ca Romania are ca tinta proiecte in zone precum energie si resurse minerale, care pot ajuta sa reduca decalajul de dezvoltare fata de restul Uniunii Europene mult mai rapid. WSJ noteaza ca Romania a acordat licente pentru explorarea gazelor de sist si ca Parlamentul urmeaza sa ia o decizie in cazul Rosia Montana.

Referitor la acest subiect, se noteza ca premierul a spus “In cele din urma, cred ca majoritatea societatii romanesti va intelege ca, daca respectam standarde de protectie a mediului, daca aducem beneficii pentru stat prin taxe, redevente, locuri de munca, vom face ceea ce tarile moderne din Europa fac de mult, si anume vom profita de avantajele pe care le aduc resursele naturale”

WSJ mentioneaza si unele concluzii ale studiului facut public de think-tank-ul american Democracy Institute, care, la inceputul saptamanii, nota ca Romania ar putea deveni un “tigru european”, daca isi continua actualul traseu economic.

Prestigiosul ziar economic american noteaza si faptul ca Romania si-a imbunatatit mai multe cifre macroeconomice – scaderea deficitului bugetar la 2,9% din PIB in 2012, de la 5,6% din PIB in 2011; cele mai mici rate are dobanzilor la imprumuturi; scaderea CDS; ambitia de a se mentine deficitul sub 3% anul viitor, precum si datoria publica sub 40% din PIB, pentru a se respecta angajamentele luate in fata UE si FMI. Aceste date au fost prezentate in contextul in care ziarul american a facut referire si la ingrijorarile FMI cu privire la faptul ca anul viitor este unul electoral si ca Romania ar putea fi tentata sa creasca cheltuielile publice.

Vestile pozitive mentionate de publicatia americana vin in contextul in care si alte publicatii economice au dat semnale pozitive cu privire la Romania. The Economist, prin structura sa de analiza, Economist Intelligence Unit, prognozeaza crestere economica de cca 2,5% pentru acest an, cifra mentionata si de un raport al Business Monitor International, o alta structura internationala de analiza.

×
x close