"Este prea devreme să putem spune dacă vom schimba aranjamentul după următoarea evaloare. Sperăm să putem trece la un acord de tip precautionary, pentru că aceasta ar însemna că economia globală este în revenire şi că economia românească şi-a revenit", spune Vlădescu.
Un acord "precautionary stand-by" diferă de un aranjament de tip "stand-by" pentru că nu e nevoie să utilizeze sumelor de bani stabilite în acord decât în cazuri de urgenţă, cu toate că stabileşte pentru ţara semnatară angajamente economice similare.
România a încheiat un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. FMI a virat până acum primele două tranşe de împrumut. Până la finele lunii februarie, FMI va mai vira alte două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde euro.
De asemenea reprezentanţi ai Băncii Naţionale au vorbit despre posibilitatea ca Romănia să nu atragă întreaga sumă convenită în acordurile cu FMI şi UE. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spunea recent că România nu ar putea să atragă mai puţini bani decât suma totală convenită prin aranjamentele de finanţare cu FMI şi UE.
O nouă misiune a FMI va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai, pentru a evalua criteriile îndeplinite de România în martie, iar următoarea tranşă ar putea fi eliberată în jurul datei de 15 iunie.
Dacă autorităţile de la Bucureşti decid încetarea asistenţei financiare, România nu va mai primi ultimele patru tranşe de la FMI, decât, evident, în situaţii de urgenţă. Suma totală ajunge la 3,18 miliarde de DST (moneda virtuală a FMI), adică 3,57 miliarde de euro, la cursul valutar de acum.
Antena3.ro