Antena 3 CNN Economic Biz News Videanu vrea ştergerea datoriilor CNH şi Termoelectrica

Videanu vrea ştergerea datoriilor CNH şi Termoelectrica

2 minute de citit Publicat la 02:45 11 Iun 2009 Modificat la 02:45 11 Iun 2009
Videanu vrea ştergerea datoriilor CNH şi Termoelectrica
Ministerul Economiei va purta discuţii cu FMI şi Comisia Europeană, pentru ştergerea datoriilor Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi ale Termoelectrica, a declarat miercuri ministrul economiei, Adriean Videanu, în cadrul audierilor Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor .

"Am discutat şi cu Ministerul Finanţelor Publice şi elaborăm un document, pentru a rezolva problema datoriilor", a afirmat Videanu, citat de Newsin.

CNH şi Termoelectrica sunt singurele companii care au datorii, din structura celor două companii care au rezultat în urma restructurării sectorului energetic.

"În ceea ce priveşte structura acestor datorii, 54% reprezintă penalităţile de întârziere, din cauza unui sistem anchilozat în timp", a mai spus Videanu.

Adriean Videanu a anunţat miercuri componenta celor doua companii rezultate în urma restructurării sectorului energetic.


Electrica va fi împărţită în două, iar Romgaz va prelua de la Termoelectrica unitatea de la Iernut, iar ambele societăţi vor face parte din cele două companii energetice naţionale, care vor fi înfiinţate de Ministerul Economiei în acest an, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Adriean Videanu.

Din prima companie vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu.

Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi Romgaz, prin termocentrala de la Iernut, pe care producătorul de gaze o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

Potrivit lui Videanu, la elaborarea acestei restructurări a sistemului de producţie a electricităţii din România au fost luate în calcul mai multe principii, printre care o estimare privind creşterea consumului de energie din România, de 2,5% pe an, până în 2025, investiţiile necesare reabilitării grupurilor de producţie actuale, precum şi înlocuirea grupurilor neperformante, scrie şi Mediafax.

Potrivit ministrului, cele două companii vor avea cote de piaţă apropiate. Astfel, prima companie va avea o cotă de piaţă 48%, iar a doua 44%, aceste procente urmând să scadă în 2017, când vor fi puse în funcţiune reactoarele nucleare 3 şi 4 şi noi termocentrale, la 41%, respectiv 27%.

Videanu a adăugat că aceste două companii energetice naţionale vor avea costuri de producţie a energiei de 44-45 euro pe MW/oră, nivel inferior mediei actuale de 48 euro pe MW/oră.

În prezent, cel mai ieftin producător de energie din România este Hidroelectrica , ale cărei costuri de producţie se cifrează în jurul valorii de 26 euro pe MW/oră. La polul opus se situează termocentrala de la Galaţi, cu costuri de producţie de 109 euro pe MW/oră.

Antena3.ro

×
Etichete: Adriean Videanu
x close