Antena 3 CNN Economic Biz News Victime ale "FRANCmageddon-ului". Deutsche Bank a suferit pierderi masive, iar firme din Marea Britanie au cerut insolvenţa

Victime ale "FRANCmageddon-ului". Deutsche Bank a suferit pierderi masive, iar firme din Marea Britanie au cerut insolvenţa

O.P.
1 minut de citit Publicat la 10:43 19 Ian 2015 Modificat la 10:43 19 Ian 2015
SwissNationalBank-640.jpg
Nu doar cetăţenii de rând sunt loviţi de creşterea fără precedent a francului elveţian. Instituţii de renume au căzut victime ale aprecierii masive a monedei elveţiene. Este exemplul principalului fond speculativ al firmei de investiţii Everest Capital din SUA, care are active de 830 de milioane de dolari, dar care se va închide în urma aprecierii francului, scrie Bloomberg.

Firma de investiţii Everest Capital, specializată în pieţele emergente, are în gestiune alte şapte fonduri, cu active în valoare de 2,2 miliarde de dolari. Miliardarul Marko Dimitrijevici a pus bazele firmei de investiţii în 1990, cu 8 milioane de dolari, Everest ajungând sa administreze active în valoare de 3 miliarde de dolari înainte de a izbucni criza economică din 2008.

O altă pierdere masivă a anunţat şi firma de brokeraj Alpari, din Marea Britanie, care a cerut insolvenţa, după anunţul făcut de Banca Naţională a Elveţiei.

Iar Deutsche Bank, al doilea mare trader valutar la nivel mondial, a inregistrat pierderi de circa 150 de milioane de dolari, în urma eliminării plafonului pentru francul elvetian, însă informaţia nu a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al băncii.

O pierdere similară ar fi înregistrat şi Citigroup, cel mai mare trader valutar la nivel mondial, în timp ce Barclays ar fi suferit o pierdere de până la 100 de milioane de dolari.

Analiştii se tem că aprecierea fără precedent a francului va duce la izbucnirea unei noi crize economice la nivel mondial.


 

×
Etichete: Franc elveţian
x close