Antena 3 CNN Economic Biz News Vestea pe care au primit-o aseară toţi miliardarii lumii. Se uitau toţi la deciziile care se luau în acest stat

Vestea pe care au primit-o aseară toţi miliardarii lumii. Se uitau toţi la deciziile care se luau în acest stat

Vestea pe care au primit-o aseară toţi miliardarii lumii. Se uitau toţi la deciziile care se luau în acest stat
de O.P.    |    19 Mar 2013   •   11:39

Miniştrii Finanţelor din zona euro au menţinut ţinta impusă Ciprului, de a atrage 5,8 miliarde euro prin taxarea depozitelor bancare, însă s-au arătat deschişi faţă de o taxă mai progresivă, pentru a proteja micile economii, transmite Bloomberg.   

"Nu mă gândesc la planuri B. Aplicăm planul A. Fiecare trebuie să îşi asume responsabilităţile", a declarat ministrul francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, referindu-se la suma de 5,8 miliarde euro care trebuie atrasă de Cipru prin taxarea depozitelor.   

Miniştrii Finanţelor din zona euro, reuniţi luni seară în teleconferinţă pentru noi negocieri privind acordul de bailout al Ciprului, au menţinut presiunile asupra statului mediteranean însă s-au arătat mai flexibili în privinţa formei în care va fi aplicat planul.   

"Autorităţile din Cipru vor introduce mai multă progresivitate în taxa specială comparativ cu ceea ce a fost convenit pe 16 martie, cu condiţia să rezulte în continuare aceeaşi reducere a anvelopei de finanţare şi, în consecinţă, să nu afecteze valoarea totală a asistenţei financiare", se arată într-un comunicat transmis în urma teleconferinţei miniştrilor.   

Depozitele bancare din Cipru mai mici de 100.000 de euro ar putea fi scutite cu totul de taxa specială prin care guvernul trebuie să strângă 5,8 miliarde euro, discuţiile dintre Nicosia şi partenerii internaţionali indicând preluarea a 15,6% din depozitele mai mari. O sursă oficială europeană a declarat că instituţiile financiare internaţionale discută cu Ciprul scutirea depozitelor mai mici de 100.000 de euro de la taxa specială prin impunerea unei taxe mai mari, de 15,6%, asupra depozitelor mari. Multe dintre depozitele mari din Cipru sunt deţinute de entităţi din străinătate, în principal din Rusia.   

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat luni acordul de bailout convenit de zona euro şi Cipru, considerând că taxarea depozitelor bancare reprezintă o decizie incorectă şi periculoasă.   

Zona euro a convenit sâmbătă un acord de bailout de 10 miliarde euro pentru cipru, care presupune drept precondiţie o taxă specială asupra depozitelor bancare din ţară, de 6,75% în cazul economiilor de sub 100.000 euro, respectiv 9,9% din sumele care depăşesc această valoare.    Ciprul se grăbeşte să renegocieze termenii înţelegerii, pentru a linişti populaţia nemulţumită şi pentru a asigura trecerea proiectului prin parlament.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close