Antena 3 CNN Economic Biz News Vestea la care românii nu se aşteptau. Ce modificare a înregistrat câştigul salarial mediu

Vestea la care românii nu se aşteptau. Ce modificare a înregistrat câştigul salarial mediu

Vestea la care românii nu se aşteptau. Ce modificare a înregistrat câştigul salarial mediu
Foto: Agerpres
11 Ian 2013   •   10:57
Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că, în noiembrie 2012, câştigul salarial mediu a crescut cu 23 lei, sau 1,5%, la 1.575 lei, în comparaţie cu luna precedentă. Cele mai mari valori s-au înregistrat în transporturi aeriene (4.140 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (846 lei), informează Mediafax.

"În luna noiembrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna octombrie 2012 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai mari creşteri (21,6%) s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii). Creşteri de 7% - 9% s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută.

Cele mai semnificative scăderi s-au raportat în extracţia cărbunelui şi industria metalurgică - 16,5%, respectiv 8,5%.

În învăţământ, indicatorul a urcat cu 2,5%, ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu a crescut cu 1%, după plata drepturilor salariale restante din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în lunile precedente.

În administraţie publică, creşterea a fost de 0,5%, ca urmare a încetării contractelor pe durată determinată a personalului cu câştiguri salariale mai mici.

 

×
Subiecte în articol: Institutul National de Statistica INS
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close