"În luna noiembrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna octombrie 2012 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al INS.
Cele mai mari creşteri (21,6%) s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii). Creşteri de 7% - 9% s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută.
Cele mai semnificative scăderi s-au raportat în extracţia cărbunelui şi industria metalurgică - 16,5%, respectiv 8,5%.
În învăţământ, indicatorul a urcat cu 2,5%, ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.
În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu a crescut cu 1%, după plata drepturilor salariale restante din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în lunile precedente.
În administraţie publică, creşterea a fost de 0,5%, ca urmare a încetării contractelor pe durată determinată a personalului cu câştiguri salariale mai mici.