Deciziile băncilor centrale de a adopta măsuri de relaxare a politicii monetare ar fi putut avea doar un impact limitat asupra cererii și statele ar trebui să ia măsuri de stimulare a economiei prin majorarea investițiilor în infrastructură, educație și sănătate, menținând un nivel sustenabil al datoriei publice, a apreciat oficialul FMI.
Christine Lagarde a anunțat că estimările FMI privind perspectivele economiei mondiale, ce vor fi date publicității luna aceasta, vor arăta o ușoară diferență față de prognozele din aprilie.
'Activitatea globală este în creștere, dar ritmul ar putea fi mai slab decât ne-am așteptat deoarece potențiala creștere este mai slabă și investițiile se mențin destul de scăzute', a declarat șeful FMI, adăugând că PIB-ul Chinei ar putea înregistra anul acesta un avans de 7-7,5%.
'În ciuda măsurilor adoptate pentru contracararea crizei, redresarea este modestă, fragilă, iar deciziile băncilor centrale de stimulare a cererii și-au arătat limitele. Prin urmare trebuie adoptate noi măsuri de întărire a ritmului de creștere al economiei mondiale. Aceasta o oportunitate pentru unele state de a relansa investițiile, fără a afecta nivelul datoriei publice', a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internațional.