Scăderea taxei pe valoare adugată la 10% pentru alimente ar diminua preţurile la mâncare şi ar putea rezolva problema evaziunii fiscale din domeniu, consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
"În etapa următoare ar trebui să discutăm foarte mult despre ce înseamnă TVA şi nivelul accizelor la produsele agro-alimentare. Ar trebui gândit un TVA de sub 10%. Un TVA care să meargă la 10% ar elimina evaziunea", a declarat ministrul Agriculturii.
Premierul Emil Boc nu are în vedere o asemenea discuţie. De altfel, premierul susţinea, în martie 2011, că reducerea TVA la alimente nu are acoperire bugetară, iar specialiştii susţin că nu ar duce la scăderea preţurilor. Dacă măsura nu va fi luată de către Guvernul Boc, atunci TVA-ul la alimentele de bază va fi scăzut de viitorul Guvern USL, a declarat Victor Ponta.
Iniţiatorul legii care prevedea reducerea TVA pentru alimentele de bază este senatorul Dan Voiculescu. Acesta atrage atenţia că, în conditiile actuale, TVA pentru alimentele de bază trebuie sa fie de maxim 5%. Daca se reduc doar cateva procente, efectul va fi irelevant, declară Dan Voiculescu.