Antena 3 CNN Economic Biz News Val de concedieri în România. Lista fabricilor unde au loc disponibilizări

Val de concedieri în România. Lista fabricilor unde au loc disponibilizări

4 minute de citit Publicat la 21:43 14 Noi 2008 Modificat la 21:43 14 Noi 2008
Val de concedieri în România. Lista fabricilor unde au loc disponibilizări
Din ce în ce mai multe mari companii de la noi din ţară anunţă disponibilizări din cauza crizei economice. De la textile la transporturi, în toate domeniile se înregistrează scăderi de producţie. Peste 200 de muncitori necalificaţi de la combinatul Azo Mureş vor fi trimişi în şomaj tehnic în viitorul apropiat. Conducerea societăţii a luat această măsuă pentru că uzina a rămas fără comenzi în ultima perioadă, iar preţul la îngrăşăminte chimice a scăzut tot mai mult.
Situaţia de la Azomureş nu este singulară în judeţ. La Agenţia pentru ocuparea Fortei de Munca Mureş 11 agenţi economici au anuntat disponibilizări. Rata somajului este în prezent de 4, 2 la sută, dar specialiştii spun de acum înainte va începe să crească.
Aceeaşi situaţie este şi în Galaţi. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a primit înştiinţări cu privire la concedierea colectivă a peste 600 de persoane, începând cu 1 noiembrie. O creştere semnificativă, având în vede că de la începutul acestui an şi până la mijlocul lui octombrie, doar 300 de persoane au rămas fără locuri de muncă.
Surse sindicale din cadrul combinatului ArcelorMittal Galaţi susţin că angajaţii combinatului îşi vor lua concediu, timp de zece zile, prin rotaţie, în perioada ianuarie-februarie 2009. Informaţia nu a fost confirmată de administraţia combinatului.
Criza economică nu ţine cont de mărimea unei firme sau de originea capitalului. Un exemplu este şi punctul de lucru din Alba al unei corporatii japoneze, care produce cablaje pentru industria auto. Peste 300 de angajaţi au intrat temporar în şomaj tehnic.
În judetul Alba aproximativ 11 societăţi comerciale au anunţat însă disponibilizari în masă. Cele mai multe sunt din domeniul constructiilor.
După Oltchim şi Kraft, a venit rândul altor companii să îşi trimită muncitorii în şomaj tehnic. Trei firme mari din judeţul Prahova au anunţat concedieri colective. La Uzina Mecanică Plopeni peste 700 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Vor primi, însă, salarii compensatorii pentru 3 ani. Tot în Prahova, firma de confecţii Linea a anunţat că va renunţa la 180 de angajaţi, în timp ce producătorul de mobilă Anteco va disponibiliza 78 de muncitori.
În judeţul Braşov, Rolem Codlea va disponibiliza 1.000 din cei 1.800 de angajaţi, fără ca aceştia să beneficieze de salarii compensatorii.
Societatea Oţelinox din Târgovişte este şi ea afectată de criza mondială. 800 de salariaţi stau acasă până pe 30 noiembrie, din cauza reducerii drastice a comenzilor de producţie.
Criza economică mondială îşi face simţite efectele şi în judeţul Iaşi. Una dintre societăţile care au disponibilizat personal este fabrica de textile Teba. În ultimele luni, aproximativ 300 de persoane au fost trimise acasă. De anul viiitor, însă, toţi vor trebui să-şi găsească un alt loc de muncă întrucât societatea se va muta într-o altă ţară unde forţa de muncă este mult mai ieftină. Disponibilizări au fost făcute şi la societatea ieşeană Antibiotice. Oamenii au primit salarii compensatorii în funcţie de vechimea pe care o aveau.
Oltchim şi-a închis, miercuri, două secţii, în timp ce o alta şi-a redus producţia. Acestă măsură implică disponibilizarea a 550 de angajaţi. Conducerea combinatului crede că problemele s-ar putea rezolva abia la începutul anului viitor. La rândul său, Arpechim, furnizorul de materii prime pentru combinatul Oltchim, şi-a redus activitatea. Reprezentanţii companiei spun că deocamdată nu se pune problema disponibilizărilor.
Aproape 10.000 de angajaţi de la Dacia au stat acasă joi şi vineri, într-un concediu forţat. Şi nu este singura întrerupere de activitate. Fabrica din Mioveni va opri producţia şi la sfârşitul săptămânii viitoare pentru o perioadă de trei săptămâni.
Iată lista fabricilor unde au loc disponibilizări:
- Oltchim Râmnicu Vâlcea
550 de persoane vor deveni şomeri
- Fabrica de ciocolată Kraft Foods Braşov
440 de persoane vor deveni şomeri
- Combinatul siderurgic de la Hunedoara
1.200 de persoane în şomaj tehnic

- în Prahova
firma de confecţii Linea a anunţat că va renunţa la 180 de angajaţi
producătorul de mobilă Anteco va disponibiliza 78 de muncitori
la Uzina Mecanică Plopeni peste 700 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă

- în judeţul Braşov, Rolem Codlea va disponibiliza 1.000 din cei 1.800 de angajaţi, fără ca aceştia să beneficieze de salarii compensatorii
- fabrica de textile Teba, din Iaşi
aproximativ 300 de persoane au fost trimise acasă, în ultimele luni
- Protan
350 de persoane în şomaj tehnic
- Oţelinox Târgovişte
920 de persoane în şomaj tehnic
- Ductil Buzău
1.300 de persoane, în şomaj tehnic
- la Reşiţa
300 de persoane vor fi disponibilizate
1.000 de persoane în şomaj tehnic
- Combinatul Azo Mureş
200 de persoane vor fi trimise în şomaj tehnic
- la Galaţi
600 de persoane vor fi concediate
- la Alba
300 de angajaţi ai unei corporaţii japoneze de cablaje pentru industria auto sunt în şomaj tehnic
- în Dâmboviţa 3000 de oameni de la Oţeluri speciale tocmai au încheiat 2 săptămâni de şomaj tehnic. Alţi 800 de la Oţel Inox îşi fac planuri de sărbători sărace
- Societatea Avioane Craiova şi Electroputere. Nu s-au luat încă decizii, dar calculele preliminare indică peste 1000 de angajaţi trimişi acasă
- Arpechim, furnizorul de materii prime pentru combinatul Oltchim, şi-a redus activitatea
- 10.000 de angajaţi de la Dacia au stat acasă joi şi vineri, într-un concediu forţat. Fabrica din Mioveni va opri producţia şi la sfârşitul săptămînii viitoare pentru o perioadă de trei săptămâni
Antena3

×
x close