Captarea atentiei fondurilor de investitii nu va fi insa deloc o misiune usoara, lucru dovedit déjà de o serie de oferte care au trebuit sa-si amana lansarea, chiar daca interesul investitorilor locali a fost extrem de ridicat. Chiar saptamana aceasta, dezvoltatorul imobiliar Ronesans din Turcia a anuntat ca amana lansarea ofertei publice initiale (IPO), prin care spera sa atraga pana la 262,6 milioane de euro de la investitori. Vanzarea de actiuni era coordonata de consortiul format din Credit Suisse, Deutsche Bank si Garanti Securities.
Numele firmei turcesti este foarte apropiat de cel al liderului consortiului care coordoneaza vanzarea de actiuni Petrom, respectiv banca de investitii rusa Renaissance Capital (de altfel, in engleza Ronesans este cunoscuta ca Renaissance), evident o coincidenta.
Totusi si rusii de la Renaissance iau in calcul o eventuala “mutare” a ofertei Petrom din iulie in septembrie, daca nu vor fi conditii de piata favorabile si daca statului nu-i va conveni pretul recomandat in urma informatiilor obtinute de intermediari in road-show-ul in care vor sonda interesul investitorilor.
Oferta prin care statul va vinde 9,84% din Petrom este estimata la o valoare de cel putin 500 de milioane de euro si avand in vedere informatiile disponibile pana in prezent, ar urma sa vina pe piata la scurt timp dupa o alta oferta importanta, cea prin care grupul Vimetco vrea sa vanda 21% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina, tranzactie estimata la 140 milioane de euro avand in vedere preturile actuale de la Bursa.
In pregatirea ambelor oferte sunt implicati unii dintre cei mai mari brokeri de pe piata locala, tocmai pentru a putea maximiza capacitatea de a plasa actiunile. Oferta Alro este intermediata de UniCredit Austria, alaturi de UniCredit CAIB Securities Romania, Raiffeisen Capital si ING Bank. De cealalta parte, rusii de la Renaissance sunt ajutati la oferta Petrom de EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.
Chiar daca si ofertele Petrom si Alro vor concura intre ele pentru banii investitorilor, brokerii de la Raiffeisen, care au stat in spatele unora dintre cele mai mari oferte de pe piata locala in ultimii ani, spun ca lansarea lor aproximativ in aceeasi perioada ar putea fi chiar benefica.
"Derularea ofertelor Petrom si Alro relativ in aceeasi perioada ar putea fi chiar un avantaj. In primul rand, este evident ca atentia marilor jucatori pe plan global va fi atrasa de Romania. Una este sa ai o piata in care tranzactiile se intampla sporadic (daca se intampla) si cu totul altceva e sa ai doua tranzactii majore aproape simultan. Pentru cineva din afara, e un semn clar ca lucrurile se misca in piata respectiva. Apoi, odata ce piata romaneasca a castigat atentia acestor mari jucatori, este mai usor de 'justificat', din punct de vedere al timpului alocat analizei economiei si pietei respective, faptul ca faci acest lucru o singura data avand optiunea de a participa in doua tranzactii majore. Ar fi pentru prima data cand acest lucru s-ar intampla si cred ca acest lucru ar fi de bun augur pentru piata”, a declarat Bogdan Campianu, directorul piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital & Investment (RCI).
“In plus, daca exista si optiuni interesante in piata secundara (in cazul nostru Fondul Proprietatea ar putea fi un exemplu), atunci lucrurile parca incep sa se lege", a adaugat acesta.
Listarea Fondului Proprietatea, la inceputul acestui an, a reusit sa dezghete piata, “pentru ca in ultimii doi ani aproape nimeni nu se mai uitase spre Romania", dupa cum spune Campianu, care a facut parte din echipa care a promovat FP in fata investitorilor straini. Raiffeisen a coordonat listarea Fondului alaturi de brokerii de la ING si BRD.
Potrivit lui Bogdan Campianu, “ofertele Petrom si Alro nu vin neaparat in concurenta, pentru ca fondurile de investitii nu vor avea nici o problema sa cumpere actiuni in amandoua daca le vor gasi interesante."
Cat de interesante vor fi ofertele pentru investitori depinde “exclusiv” de pret, dupa cum spune Florin Ilie, directorul piete de capital din cadrul ING Bank. O eventuala crestere a aversiunii la risc a investitorilor va cere insa un discount mai mare al pretului la care se vand actiunile fata de cel de pe Bursa, iar acest lucru, cel putin in cazul ofertei Petrom, unde statul a anuntat déjà ca vrea sa obtina un pret cat mai bun, ar putea fi mai greu de oferit.
“Pana la urma guvernul este cel care decide daca sa plaseze actiunile sau nu luand in calcul informatiile privind pretul furnizate de intermediar. Pe scurt, intermediarul spune “se poate obtine pretul X avand in vedere conditiile de piata actuale, guvernul spune <da> si intermediarul merge mai departe cu plasarea ofertei”, spuneau recent surse apropiate consortiului care intermediaza vanzarea de actiuni Petrom.
In ultimele doua luni, mai multe companii au ales sa-si amane planurile privind vanzarea de actiuni, din cauza conditiilor de piata nefavorabile. Astfel, Euroset Holding, compania parinte a celui mai mare retailer de telefonie mobile din Rusia, a renuntat la un IPO prin care spera sa stranga peste 900 milioane de euro. Oferta Euroset a fost intermediata de un consortiu format din Alfa Capital Markets, Credit Suisse, Goldman Sachs International and VTB Capital.
Saptamana trecuta, o alta companie din Rusia, respectiv societatea controlata de stat Russian Helicopters, a decis sa amane lansarea unui IPO de 350 milioane de euro pe Bursa din Londra , motivul fiind, potrivit unor surse citate de Moscow Times, incapacitatea de a atrage un numar suficient de investitori interesati de aceste actiuni. Totodata, road-show-ul de promovare a companiei a coincis cu cel al traderului de marfuri Glencore, unul dintre bancherii de investitii citati de Moscow Times ca investitorii acorda o mare atentie listarii Glencore si este foarte greu sa atragi atentia acum asupa unui IPO de marime medie spre mica. De la inceputul anului, sase firme rusesti au renuntat la planurile de listare, in timp ce doar patru au mers inainte cu vanzarile de actiuni, strangand putin peste 1,4 miliarde de euro. Oferta Russian Helicopters fusese pregatita de Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas si VTB Capital. Pana si piata din Polonia, campionul listarilor noi in regiune, a parut sa resimta in ultima perioada un interes mai redus din partea investitorilor, oferta publica initiala a unei banci detinute de stat, Bank Gospodarki Zywnosciowej, reusind sa atraga doar putin peste 20% din suma maxima pe care o putea obtine in urma acestei vanzari. Guvernul polonez a vandut doar o treime din pachetul de 37% pe care il scosese la vanzare si pe care spera sa obtina 370 milioane de euro.
Vanzarile pachetului de 9,84% de la Petrom ar veni, de altfel, dupa o oferta chiar a actionarului majoritar, grupul austriac OMV, care a anuntat o majorare de capital de 900 milioane de euro, la care se va adauga o emisiune de obligatiuni hibrid, cu o valoare neprecizata, dar care este estimata la cel putin 500 milioane de euro.
“Este greu de spus daca ofertele Petrom si OMV vor veni in concurenta. OMV este compania holding, dar Petrom a contribuit mult mai mult la profitul grupului chiar decat OMV-ul. Depinde ce-si doresc investitorii, sa ia o expunere mai putin riscanta pe OMV sau sa faca un <pure play> si sa ia direct Petrom. Probabil va fi insa si o oarecare suprapunere”, spune Florin Ilie.
Petrom a fost cea mai profitabila operatiune a grupului austriac in primul trimestru al anului, reusind sa obtina un profit net de 200 milioane de euro in principal de pe urma majorarii pretului titeiului pe pietele internationale, care a reusit sa compenseze aprecierea leului si cererea slaba de pe piata romaneasca. Si Alro a avut rezultate foarte bune in primele trei luni ale anului, obtinand un profit net de 28,4 milioane de euro, dublu fata de cel din perioada similara a anului precedent, pe fondul cresterii pretului aluminiului.