Antena 3 CNN Economic Biz News Uzbekistanul nu vrea să vândă gaz Europei fără acordul Rusiei

Uzbekistanul nu vrea să vândă gaz Europei fără acordul Rusiei

Uzbekistanul nu vrea să vândă gaz Europei fără acordul Rusiei
07 Noi 2008   •   09:55

Uzbekistanul va continua să exporte cea mai mare parte a gazului său în Rusia şi nu poate să caute clienţi alternativi, în special în Europa, a declarat Islam Karimov, preşedintele fostei republici sovietice din Asia Centrală. "Când vorbim despre securitatea energetică a Europei şi despre exportul de gaz din Asia Centrală către Europa, aceste chestiuni nu intră în planurile Uzbekistanului", a declarat Karimov, după o reuniune, la Taşkent, cu preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov.
El consideră că aceste căi de export alternative nu pot fi folosite de Uzbekistan, o ţară fără acces la mare, care se învecinează cu patru ţări din Asia Centrală (Kazahstan, Turkmenistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan) şi cu Afganistanul. ?Exportăm gaz numai către Rusia. Iar Rusia îl exportă apoi unde vrea, pentru că nu nu avem decât un singur gazoduct", care datează din perioada sovietică, a adăugat el.
Karimov, care are relaţii dificile cu Occidentul, este, însă, de părere că nici Moscova nu ar trebui să "dicteze sau să exercite presiuni privind preţul gazului", transmite Newsin.
Preşedintele bulgar se află într-o vizită de trei zile în Uzbekistan, în special pentru a promova Nabucco, un gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care urmează să contribuie la aprovizionarea Europei cu gaz provenind din Marea Caspică, evitând teritoriul rus. Conducta urmează să treacă prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi va ajunge în Austria.
Preşedintele uzbek a anunţat joi că ţara sa exportă anual 17 miliarde de metri cubi de gaz şi că estimările pentru anii care vin sunt de 25 de miliarde. Taşkent exportă o cantitate mică de gaz şi către Tadjikistan, Kîrgîzstan şi Kazahstan. Uzbekistanul şi Kazahstanul vor deveni ţări de tranzit pentru gazul extras din Turkmenistan şi transportat, printr-un viitor gazoduct, către China.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Uzbekistan Rusia gaze naturale
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close