Jurnaliştii de la Săptămâna financiară scriu că, fiind stat membru al UE, România va trebui să se supună legislaţiei europene, iar pentru mulţi din angajaţii din ţara noastră sâmbăta va deveni zi lucrătoare. Concret, prin modificările la Directiva timpului de lucru se doreşte o reinterpretare a definiţiei ?timp de lucru? în aşa fel încât perioadele inactive petrecute la serviciu să nu fie luate în calcul atunci când se face plata.
De asemenea, se are în vedere o unificare a timpului de lucru săptămânal pentru toate ţările comunitare, maximum fiind de 48 de ore, în paralel cu introducerea clauzei ?opt-out individual?, prin care fiecare lucrător este lăsat să decidă dacă munceşte mai mult. Bogdan Hossu, preşedinte CNS Cartel Alfa, a declarat pentru Săptămâna Financiară că vor apărea astfel situaţii de exploatare a oamenilor, pentru că aceştia vor opta pentru ceea ce doreşte patronul, de teamă să nu îşi piardă locurile de muncă.
În România, programul de lucru este reglementat prin Codul Muncii şi este de 40 de ore săptămânal. Perioada care depăşeşte acest interval este plătită suplimentar sau este echivalată în timp liber. Reprezentanţii patronilor sunt de părere că ar fi o măsură bună prelungirea săptămânii de muncă la şase zile sau la creşterea numărului de ore lucrate zilnic, mai ales pentru unele domenii de activitate.
Citiţi articolul integral în Săptămâna Financiară
Antena3.ro