Ministrul german de externe i-a avertizat pe oficialii de la Atena că ţara sa nu va oferi un cec în alb unui stat care nu ia cele mai dure măsuri de reformă. Oficialul este susţinut şi de ministrul de finanţe, care a precizat că ajutorul ar putea fi acordat numai dacă nu există altă soluţie de stabilizare a monedei europene, slăbită de problemele financiare din Grecia.
Deşi europenii cer măsuri dure, populaţia nu este prea încântată de măsurile de austeritate. Criza i-a afectat şi pe românii care muncesc în Atena.
"Încetul cu încetul, oamenii rămân fără bani, au probleme economice iar pentru mine este mult mai greu acum. Nu se compară cu ce era înainte", spune un pictor.
Grecii acuză guvernul că măsurile luate îi aduce în pragul sărăciei.
Grecia a cerut partenerilor europeni şi FMI suma de 45 de miliarde de euro, pentru a onora scadenţele unor împrumuturi.
O mare parte din bani, adică 30 de miliarde de euro, ar putea fi împrumutaţi de la statele din zona euro, iar restul de la Fondul Monetar Internaţional.
Europenii au ajuns la un acord de principiu pentru a vira aceşti bani, dar suma trebuie aprobată formal la nivel de miniştri de Finanţe. Apoi, unele dintre ţările zonei euro ar trebui să-şi consulte Parlamentele.
În schimbul banilor, statul elen va trebui să continue reformele interne pentru a reduce din deficitul bugetar de aproape 13%, de patru ori mai mare decât permit regulile zonei euro.
Antena3