"În primul rând, nu credem că aceasta reprezintă o soluţie miracol, este însă parte din soluţia cheie. Într-un final am fost de acord cu o formulă combinată, în care contribuţia ţărilor din zona euro joacă un rol dominant".
Decizia a fost întâmpinată cu entuziasm de partea elenă.
"Grecia şi-a demonstrat voinţa puternică şi capacitatea de a depăşi criza. Grecia este în siguranţă în interiorul zonei euro iar Europa a făcut un pas mare. Nu am luat o decizie doar pentru Grecia. Europa şi Uniunea Europeană s-au aflat în faţa unei mari provocări şi au reuşit să-i facă faţă cu hotărâre."
Atena va primi susţinerea financiară a statelor UE, dar numai conform regulilor impuse de cancelarul german. De altfel, forma mecanismului de susţinere a Greciei a fost sugerată de Angela Merkel înainte de summitul UE, în parlamentul de la Berlin.
Mai multe state membre, în frunte cu Franţa, şi oficiali ai Băncii Centrale Europene s-au opus până în ultimul moment implicării FMI, susţinând că acesta ar evidenţia incapacitatea zonei euro de a-şi rezolva problemele.
În paralel însă, Comisia Europeană a făcut presiuni pentru susţinerea Atenei. Nu a fost încă stabilită o sumă exactă, însă potrivit un înalt responsabil european nevoile autorităţiilor elene se ridică la 20-30 de miliarde de euro.
Antena3