Executivul român ar putea lua lecţii de ieşire din recesiune de la vecini. Guvernul de la Budapesta a prezentat un set de măsuri anti-criză, în care tăierea pensiilor sau a salariilor nu sunt cap de listă. Ungurii au preferat să crească taxele pentru bănci şi să scadă impozitele pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Chiar de la începutul crizei, maghiarii au acţionat rapid şi au majorat taxele pentru ca acum să vină cu măsuri de încurajare a mediului economic.
Pentru companiile care au un profit mai mic de 500 de milioane de forinţi (aproximativ 2 milioane de dolari) impozitul pe profit scade de la 19% la 10% pe an. Grosul banilor va veni însă de la bănci. Prin impunerea unei taxe bancare temporare care să verse în visteria statului aproape 840 de milioane de euro, numai anul acesta.
Şi asta nu e tot. Sunt în total 29 de măsuri anunţate de guvernul maghiar. Printre ele, renunţarea la maşinile de serviciu şi telefoanele mobile gratuite acordate funcţionarilor, plafonarea salariilor angajaţilor băncii centrale, şi a celor din sectorul public la doua milioane de forinţi. Adică la aproape 7.100 de euro pe lună.
Guvernul de la Bucureşti a preferat însă varianta tăierii salariilor şi a pensiilor. În timp ce noi încă mai avem dileme, Ungaria anunţă că, în primul trimestru al anului, economia e pe creştere.
Observator