"UE ar trebui sã finanţeze proiectul, cel puţin la început, cu credite şi fonduri din bugetul propriu în valoare de 200-300 milioane de euro", a afirmat Gyurcsany în cadrul unei conferinţe internaţionale pe tema Nabucco.
Oficiali din 12 state, reprezentanţi ai UE, Bãncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi Bãncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) s-au întâlnit, marţi, pentru a discuta strategia ţãrilor implicate în proiectul energetic.
La reuniune participã reprezentanţii consorţiului care va construi Nabucco, respectiv Transgaz (România), Mol (Ungaria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi OMV (Austria), premierul ceh, Mirek Topolanek, reprezentând preşedenţia UE, comisarul european pentru Energie, dar şi reprezentanţi ai guvernelor din Azerbaidjan, Irak, Turkmenistan şi Egipt.
Gazoductul vizeazã diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi evitarea unei crize precum cea ruso-ucraineană, care a afectat Europa timp de douã sãptãmâni la începutul lunii ianuarie. Nabucco va transporta circa 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe o distanţã de 3.300 de km, din zona Mãrii Caspice până la un hub de distribuţie în Austria, şi va tranzita Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria.
Printre dificultãţile implementãrii proiectului se numãrã asigurarea cantitãţii de gaze naturale ce urmeazã a fi transportatã prin Nabucco, astfel încât proiectul sã devinã viabil economic, şi cererea Turciei de a beneficia de 15% din cantitatea totalã tranzitatã.
Proiectul a fost lansat în 2002 şi va fi pus în funcţiune în 2010, în cazul în care vor fi gãsite fondurile necesare dezvoltãrii.
Antena3.ro