În toamna anului trecut, preţul unui kilogram de făină era de 0.78 de lei. Acum, producatorii de pâine iau făina cu un preţ aproape triplu. Prin urmare, preţul pâinii va creşte şi el.
Tot materia prima scumpeşte şi uleiul. Stocurile de floarea soarelui s-au terminat, iar producatorii importa acum la preţuri mai mari.
Scumpirea combustibililor va creşte şi mai mult preţul alimentelor. În plus, şi tarifelee călătoriilor cu taxiul vor creşte.
Specialiştii anunţă că, în curând, România va importa hârtie şi carton la preţuri mult mai mari. Marii producători europeni au anunţat deja majorări de până la 10%.
România, locul al patrulea din UE la scumpirea alimentelor
Luna februarie a adus românilor majorarea preţului la alimente cu mai bine de opt procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. România se află pe locul al patrulea în Europa, în topul ţărilor în care mâncarea s-a scumpit, în timp ce în ţări ca Olanda sau Irlanda preţurile la alimente au scăzut.
În zona euro, preţul alimentelor a crescut faţă de luna decmbrie 2010, în medie cu 0,4%. Faţă ianuarie, anul trecut creşterea a fost de 1,5%. Cele mai mari diferenţe s-au înregistrat în Cipru, în timp ce în Olanda, alimentele s-au ieftinit cu 0,7%.
La noi, mâncarea s-a scumpit cu mai mult de un procent în ultima lună, şi cu aproape opt procente faţă de anul trecut. Cele mai mari scumpiri la alimente s-au întregistrat, în ultimii doi ani, în Turcia, Ungaria şi Polonia.
România se situează pe locul al patrulea în acest clasament. La polul opus se află Irlanda, unde alimentele s-au ieftinit cu peste opt procente.