Antena 3 CNN Economic Biz News Un an de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, care a marcat debutul crizei financiare

Un an de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, care a marcat debutul crizei financiare

1 minut de citit Publicat la 13:12 13 Sep 2009 Modificat la 13:12 13 Sep 2009
Un an de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, care a marcat debutul crizei financiare
Peste două zile, se va împlini un an de la prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, zi care a marcat începutul crizei financiare globale. Cu două zile înaintea anunţului care a schimbat sistemul financiar global, întreaga lume era convinsă că guvernul SUA îi va acorda băncii ajutorul de care avea nevoie şi o va salva de la faliment.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar la primele ore ale zilei de 15 septembrie 2008, băncile care împrumutaseră Lehman Brothers şi-au dat seamă că nu-şi vor mai vedea cele 600 de milioane de dolari înapoi. Ziua a fost marcată de disperarea şi panica finanţiştilor. Peste tot în lume, băncile centrale au injectat peste 100 de miliarde de dolari în capitalul băncilor, pentru a încerca să păstreze calmul şi încrederea.

Lehman Brothers a fost, însă, doar prima piesa dintr-o piaţă financiară care s-a transformat într-un joc de domino. Unii au scăpat totuşi, printre ei aflându-se şi Merrill Lynch, pentru care Bank of America a oferit 50 de miliarde de dolari. Următoarele două piese au fost compania de asigurări AIG şi grupul bancar britanic HBOS. La o zi după colapsul Lehman Brothers", AIG primea un împrumut de 85 de miliarde de dolari din partea Rezervei Federale a SUA. A doua zi, premierul britanic Gordon Brown intervenea pentru HBOS.

Până la sfârşitul acelei săptămâni negre, Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, şi-a prezentat planul de a oferi 700 de miliarde de dolari din banii publici pentru a ajuta sistemul financiar. Tot atunci, a fost interzisă pentru scurt timp vânzarea de acţiuni.

A urmat apoi sfârşitul erei investiţiilor bancare pe Wall Street, după ce Goldman Sachs şi Morgan Stanley, ultimele bănci de investiţii independente, s-au transformat în bănci comerciale.

Ajutorul promis de Secretarul Trezoreriei nu a venit destul de repede ca să salveze Washington Mutual, una dintre cele mai mari bănci de retail din Statele Unite, care a fost preluată sub control de autoritatea de garantare a depozitelor bancare şi vândută către JPMorgan Chase.

De atunci, mulţi se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă Lehman Brothers ar fi fost ajutată să îşi revină în acele zile.

Antena 3

×
x close