Liderii statelor europene, membre ale Grupului, s-au întâlnit, duminică, la Berlin, pentru a-şi pune de acord poziţiile.
Reuniunea Grupului celor 20, programată în aprilie la Londra, va dezbate o reformă a sistemului financiar mondial care să prevină noi crize. Liderii europeni au convenit ieri să susţină supravegherea mai severă a pieţelor financiare şi lupta împotriva "paradisurilor fiscale".
?Încrederea nu poate fi restabilită decât dacă oamenii din ţările noastre simt că facem un efort comun şi că am înţeles că trebuie să învăţăm ceva din această criză?, a declarat cancelarul german Angela Merkel.
Europenii propun, de asemenea, ca FMI să-şi dubleze resursele pentru a putea veni în ajutorul ţărilor lovite de criză.
Am decis că instituţiile internaţionale ar trebui să dispună de cel puţin 500 de miliarde de dolari, care să le permită nu doar să combată crizele dar şi să le prevină.
FMI avertizase că ar putea să-şi epuizeze resursele şi să nu mai poată acorda creditele necesare, mai ales, ţărilor din Europa de Est. Prezent la Berlin, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că statele est-europene au nevoie de 120 miliarde de dolari pentru recapitalizarea băncilor aflate în dificultate.
"Ar fi o imensă tragedie dacă Europa ar fi din nou divizată", a spus Zoellick.
Ministrul german de Finanţe a avertizat, pe de altă parte, că planurile de relansare puse în aplicare în diferite ţări ar putea stimula inflaţia. Ca toate reuniunile de acest gen, summitul de la Berlin a fost însoţit de manifestaţii ale adversarilor capitalismului.
Antena3