Antena 3 CNN Economic Biz News UE pune în funcţiune TIPARNIŢA de BANI. Fenomenul periculos care stă să EXPLODEZE, după ce Germania a făcut anunţul

UE pune în funcţiune TIPARNIŢA de BANI. Fenomenul periculos care stă să EXPLODEZE, după ce Germania a făcut anunţul

O.P.
1 minut de citit Publicat la 12:27 06 Ian 2015 Modificat la 12:27 06 Ian 2015
euro_2711837b.jpg
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că nu poate exclude riscul deflaţiei în zona euro, indicând o probabilitate crescută ca instituţia să suplimenteze la începutul acestui an măsurile monetare de stimulare a economiei regiunii.

"Riscul ca BCE să nu îşi îndeplinească mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor este mai mare faţă de acum şase luni. Pregătim tehnic modificarea mărimii, vitezei şi compoziţiei măsurilor, la începutul lui 2015, dacă va fi necesar, pentru a reacţiona la o lungă perioadă de inflaţie scăzută. Există unanimitate în această privinţă la nivelul consiliului guvernatorilor", a afirmat Draghi într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, relatează Bloomberg.

Reacţia şefului BCE vine după ce Germania a anunţat că inflaţia a scăzut puternic în ultima lună a lui 2014, de la 0,5% la 0,1%, mărind considerabil posibilitatea ca preţurile de consum în zona euro să SCADĂ pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Dacă urmărim acest trend, în Spania preţurile de consum au scăzut în decembrie cu 1,1%, iar în Cipru cu 1,5% - faţă de luna decembrie a lui 2013.

Miercuri (n.r. mâine, 07.01.2015) vor fi publicate datele din zona euro, iar unii analişti se tem că există pericolul intrării pe o spirală a deflaţiei, care ar putea fi oprit doar prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale.
 

Tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa, este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.
 

Inflatia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub tinta BCE de aproape 2%, provocand temeri ca asteptarile de preturi mici ar putea afecta salariile si investitiile, respectiv perspectivele de crestere economica.

×
Etichete: zona euro inflatie
x close