Antena 3 CNN Economic Biz News UE promite să sprijine Grecia, dar nu oferă detalii

UE promite să sprijine Grecia, dar nu oferă detalii

1 minut de citit Publicat la 05:22 12 Feb 2010 Modificat la 05:22 12 Feb 2010
UE promite să sprijine Grecia, dar nu oferă detalii
Liderii europeni au hotărât să sprijine Grecia cu cuvinte de încurajare la un summit european, dar nu a oferit o propunere concretă pentru a ajuta statul să abordeze criza datoriei în care se găseşte, ceea ce a atras reacţii negative din partea pieţei.
Preşedintele UE Herman Van Rompuy declara la o conferinţă de presă că Europa trimite Greciei "un mesaj clar de solidaritate" . Un acord de a oferi ajutor financiar Greciei pentru a depăşi criza ar fi fără precedent în blocul de 16 state care folosesc euro.
Cu toate acestea promisiunile retorice de sprijin nu au fost de ajuns pentru a satisface pieţele financiare, care doreau detalii despre cum va fi ajutată Atena. Euro a pierdut teren în faţa dolarului.
"Piaţa a fost dezamăgită, deoarece în ultimele zile s-a construit un sentiment de optimism ," declara Ian Stannard, strateg al BNP Paribas. "Planul nu are detalii ceea ce pune euro sub presiune ."
Van Rompuy şi cancelarul german Angela Merkel au declarat că nu este posibil să se ofere detalii despre cum ar putea fi ajutată Grecia, deoarece aceasta nu a cerut asistenţă din partea UE.
"Statele membre ale zonei euro vor acţiona determinat şi coordonat dacă este nevoie pentru a păstra stabilitatea în zona euro ca întreg," arătau şefii de stat ai blocului european.
Liderii europeni doresc să împiedice răspândirea problemelor Greciei la alţi membri puternic îndatoraţi şi cu deficit mare din zona euro- precum Spania şi Portugalia.
Dar doresc şi să menţină presiunea pe Grecia pentru a implementa un dur program de austeritate menit a reduce sute de miliarde de euro în datorie şi un deficit ce a totalizat 12.7 procente din PIB anul trecut -- de peste patru ori peste limita UE.
Grecia are nevoie de 53 miliarde de euro în acest an pentru a finanţa bugetul şi a refinanţa datoriile, care vor creşte la 290 miliarde de euro în 2010, anume 120 procente din PIB.
Pieţele financiare au sperat că liderii UE vor aduce planuri detaliate pentru a oferi un credit Greciei sau o schemă în care bănci de stat europene vor cumpăra obligaţiuni greceşti.
Orice propuneri detaliate vor fi discutate probabil de miniştrii de finanţe ai UE la Bruxelles săptămâna viitoare.
Antena3.ro

×
x close