Miniştrii de finanţe din UE s-au întâlnit duminică pentru a pune la punct detaliile unui fond permanent de ajutor, aşa cum a fost stabilit de către liderii zonei euro pentru a apăra stabilitatea monedei europene.
Liderii din zona euro au căzut de acord, la un summit special, vineri, Comisia Europeană să propună un mecanism de stabilizare pentru a păstra stabilitatea financiară din Europa.
Miniştrii de Finanţe din cele 16 state cu moneda europeană urmau a stabili detaliile formării unui asemenea fond şi modul său de operare.
Vineri, preşedintele UE, Herman Van Rompuy , declara că liderii zonei euro şi-au reafirmat angajamentul de a asigura "stabilitatea, unitatea şi integritate" zonei euro în crize excepţionale.
"Toate instituţiile din zona euro (Consiliul European, Comisia Europeană, Banca Centală) ca şi toate statele membre au acceptat să folosească o serie de măsuri pentru asigurarea stabilităţii zonei eur," .
În timp ce preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso , sublinia că liderii din zona euro "vor apăra euro cu orice cost." Iar liderul francez Nicolas Sarkozy aprecia că regiunea euro trece prin cea mai gravă criză de la crearea sa.
Duminică, miniştrii de finanţe din cele 27 de state membre ale UE au început la Bruxelles discuţiile pentru implentarea noului ?zid de protecţie?, înaintea de redeschiderea pieţelor din Asia.
Surse declarau pentru AFP că sunt examinate o serie de elemente ca parte a planurilor de a crea un fond comun de salvare a membrilor care sunt în criza datoriei declanşată de Grecia.
Acestea implică un nou fond de 60 miliarde de euro, la care blocul european ar dori să participe toate cele 27 de ţări membre. Aceasta ar extinde un fond anterior de 50 miliarde de euro, destinat membrilor non-euro, folosit de România, Ungaria, Letonia.
A doua măsură, evocată de ministrul belgian al finaţelor, implică oferirea de garanţii a statelor din zona euro.
Între timp, cancelarul britanic Alistair Darling sublinia că Marea Britanie nu va susţine un fond de salvare al UE pentru a ajuta economiile cu probleme din zona euro.
"Sunt foarte, foarte clar: dacă există o propunere de a crea un fond de stabilitate pentru euro, trebuie să fie o problemă a ţărilor din grupul euro. Ce nu vom face şi nu putem face este să oferim ajutor pentru Euro. Responsabilitatea pentru sprijinirea euro trebuie să fie a membrilor grupului euro?, sublinia Darling.
Antena3.ro